Mészáros Lőrinc saját magának hitelez, hogy megcsavarja a Covid-bizniszét

Magyarország leggazdagabb embere tavaly év végén, meglovagolva a pandémiát, az egészségügy felé nyitott. A nagyívű tervek megvalósításához pedig egy pármilliárdos bankkölcsön is érkezett épp attól a banktól, mely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. 

2021. május 3., 09:22

Szerző:

Úgy tűnik, hogy Mészáros Lőrinc ismét kiváló üzleti érzékéről ad tanubizonyságot. A felcsúti gázszerelőből lett milliárdos  most a magán-egészségügybe szállt be – tudta meg az Mfor.hu. Nemcsak mintegy 82 millió forint osztalékhoz jutott, de az MKB által biztosított többmilliárdos bankkölcsön feltételezhetően a további növekedést és fejlesztést szolgálja majd, ami még jövedelmezőbbé teheti a két cég gazdálkodását.

Tavaly december 9-én két új társaságban szerzett magának tulajdonrészt Mészáros Lőrinc, így a Gyógyító Magyarok Kft.-ben és a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben egyaránt 24,7-24,7 százalékos részesedéssel rendelkezik Deák Gábor és a Momet Kft. mellett. A lap úgy tudja, az éves beszámoló szerint a Fájdalom-ambulancia Kft.-nél kiugró bővülés történt tavaly, előző évi árbevételüket ugyanis több mint az ötszörösére növelték: 363 millió után 1,8 milliárdot könyveltek el.

A portál azt írja, a nagy növekedés egyik magyarázata a koronavírus-járvánnyal lehet összefüggésben, mivel COVID-19 szűrőállomást üzemeltet a cég. A 2019-es 4,3 millió forint után 55-ször nagyobb profitot realizáltak tavaly, 238 millió forintot. Ebből 124,02 millió forint osztalék kifizetését határozták el a tulajdonosok, amiből Mészáros Lőrinc tulajdonrésze alapján 30,6 milliót kaphat.

A másik cég, a Gyógyító Magyarok Kft. pedig 2020-ban az előző évi dupláját könyvelhette el árbevételként, 256 millió forint után 551 milliót, és 142,5 millió forint tiszta nyereséggel zárta a tavalyi évet, a 2019-es év 42 millió forintja után. Az előző évek eredménytartalékait is felhasználva a cégből 225,02 millió forint osztalékot vettek ki a taggyűlési jegyzőkönyv tanúsa szerint, amiből a Mészáros Lőrincre eső rész 55,5 millió forint. 

A cikkben azt is írják, hogy a Fájdalom-ambulancia Kft., a Gyógyító Magyarok Kft., valamint a Momet Kft. üzletrészeire egy 2021. február 3-án kötött szerződés alapján 3,3 milliárd forintos zálogjogot jegyzett be az MKB Bank. Vagyis a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonába kerülő cégcsoport a kisebbségi tulajdonos bankjától kapott jelentős kölcsönt.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán)