Az MNB segítheti ki a 4iG-t a T-Systems felvásárlásában

2019. július 30., 13:21

Szerző:

Kezd körvonalazódni a T-Systems megvásárlása. A végső vételár 50 milliárd forint körül lehet, és meglepően nagy üzlet, bruttó 200 milliárd forintnyi forgalom is gazdát cserélhet. Az ügylet finanszírozása döntően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati kötvényprogramjával, részben pedig saját részvényekkel vagy bankhitellel történhet – írja az Index.

Július elején derült ki, hogy a 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. megállapodott a T-Systems Magyarország Zrt. eladásával kapcsolatos főbb pontokról, így pedig Mészáros Lőrinchez, illetve közeli üzlettársához, Jászai Gellérthez tartozó 4iG-hez kerülhet a német telekommunikációs óriás magyarországi hálózati üzletága.

A vásárlásról találgatások alakultak ki, az első értékelések kisebb összesített forgalomról szóltak. Az Index azonban iparági hírek alapján azt írja, hogy valójában a gazdát cserélő üzlet ennél jóval nagyobb lehet, mert nem biztos, hogy minden érintett forgalom megjelent a T-Systems könyveiben azokból az üzletekből, amelyek valójában tárgyai a megállapodásnak. Ugyanis ha a 4iG bizonyos nagyvállalati vagy főleg állami távközlési üzletekre is rátenyerel, akkor meglepően nagy részt is kihasíthat a T-csoport hazai üzletéből.


Fotó: Facebook

A 4iG újabban dúskál az állami megrendelésekben, amiről ittitt és itt írtunk. Mégsem valószínű, hogy ezekből keletkezik annyi nyeresége, amely a tranzakció finanszírozásához szükséges. Az Index szerint azonban besegíthet a magyar állam. 

Az MNB ugyanis olyan vállalati kötvényprogramot indított, amelyben az MNB összességében 300 milliárd forint erejéig, akár a vállalatok által kibocsátandó kötvénymennyiség 70 százalékát, de cégenként legfeljebb 20 milliárd forintot hajlandó maga lejegyezni.

Ez a program arról szól, hogy ha két független német hitelminősítő cég arra alkalmasnak talál egy magyar székhelyű, nem pénzügyi szektorból érkező vállalatot, akkor az MNB a nyilvános kibocsátás során a felkínált kötvénymennyiség 50 százalékát maga jegyezheti le. Utána a másodpiacon akár 70 százalékra növelheti kötvénybirtokosi hányadát. Ez az akár 10 évig is tartó MNB-s kötvénybirtoklás hatalmas segítség lehet egy magyar vállalatnak, főleg, ha a cég a bankoktól nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel kapna hitelt.

A portál azt írja, hogy az adófizetők joggal remélhetik, hogy egy ilyen programnak nem az a célja, hogy a leggazdagabb magyarok kapjanak további támogatásokat, és hogy a jegybank úgy vállaljon át rizikót a piactól, hogy egyes politika-közeli szereplőket segítsen. Egyelőre mégis úgy tűnik, hogy a forrás körül mégis a magyar topmilliárdosok cégei nyüzsögnek.

2024. április 26., 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.