Megduplázta a profitját a Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Global

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Zrt, megduplázta a profitját. 

2023. december 15., 18:10

Szerző:

Az Opus Global Nyrt. közleménye alapján a 24.hu arról számol be, hogy az Opus csoport 2023 első három negyedévében kiugró eredményt ért el.

A nettó nyereség 30,67 milliárd forint lett, ami több mint duplája az egy évvel korábbi azonos időszakinak. Mindezt soha nem látott, 511 milliárd forintos árbevétel mellett realizálódott.


A cégcsoport úgy véli, ez megmutatja, hogy az Opus Global Nyrt. jó úton halad a belső szinergiák kihasználásával, és a külön iparági divíziók meghatározó vállalatai együttesen komoly védettséget adnak a nehéz külső körülmények ellen.

Az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója, Lélfai Koppány értékelte az első három negyedév számait: „Már a számokban is erőteljesen megmutatkozik a költséghatékonysági intézkedések sora, amit az elmúlt időszakban végrehajtottunk.” Hozzátette: „A vállalatcsoport megmutatta, hogy nehéz időszakokban is képes rendkívüli eredménynövekedésre. Ettől azonban még nem dőlhetünk hátra, tovább keressük a szinergia lehetőségeket”

Az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált, teljes működési bevétele rekord szintre, 510,72 milliárd forintra nőtt az év első kilenc hónapjában.

Ez 45 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt.

A konszolidált, összes működési költség növekedése hasonló mértékű volt, a 478,9 milliárd forintos összeg 46 százalékkal lett magasabb a bázisidőszakhoz viszonyítva. Az üzemi eredmény (EBIT) is jelentősen, 33,1 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez 31,82 milliárd forint konszolidált eredményt jelentett.

Az EBIT növekedéséhez hasonlóan a konszolidált EBITDA-mutató is 26,2 százalékkal 65,65 milliárd forintra növekedett. A pénzügyi műveletekből 3,99 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport, így az üzleti eredményhez hasonlóan az adózás előtti eredmény is kimagasló mértékben növekedett.

Ez abszolút számokban azt jelentette, hogy

a 2022-es 13,99 milliárd forintos adózott eredményéhez képest 2023 első három negyedévében az adófizetési kötelezettségek teljesítését követően, kiemelkedő, 30,67 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el az OPUS GLOBAL.

A mérlegfőösszegen belül a legnagyobb súllyal az energetika szerepel 38 százalékkal, az ipari termelés pedig 27 százalékos súlyt képvisel. A mezőgazdaság 22 százalékot, a turizmus 11 százalékot tesz ki, míg a vagyonkezelésre 2 százalék jut.

(Fotó: Puskás Akadémia)