Mészáros Lőrinc foghatja a fejét a Matolcsy vezette jegybank miatt

Közel tíz millió, egészen pontosan 9,75 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank Mészáros Lőrinc alapkezelőjére, az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-re.

2022. május 18., 12:33

Szerző:

A közel tíz millió forintos bírságot azért kapja a cég, mert az MNB 2018. február 1-én kezdett vizsgálata hiányosságokat tárt fel a működésben, írja a Telex. 

Az MNB közleménye szerint: 

az alapkezelő által egyes alapok esetében alkalmazott rendszer nem felel meg teljes mértékben a portfóliónyilvántartási rendszerrel szemben támasztott követelményeknek.

A jegybank határozatában kötelezte az alapkezelőt, hogy valamennyi adatot időben rögzítsen a nyilvántartási rendszerében, így biztosítva a nettó eszközérték pontos alátámasztottságát. Felszólította továbbá az alapkezelőt, hogy az irányítás és a jogosultságkiosztás szintjén biztosítsa az egyedi eszközökre vonatkozó befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának elkülönítését az egyes ügyletek elszámolásától és adminisztrálásától.

Az informatikai területet érintő működés kapcsán az MNB a vizsgálat során megállapította, hogy az alapkezelő nem rendelkezett megfelelő fizikai tartalék kiszolgáló szerverrel.

Az MNB enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy az Opus Global Alapkezelő a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, és már a vizsgálat során intézkedéseket tett a feltárt hiányosságok kijavítására. A vagyonkezelő száz százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. 

(Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc, az Autohof Óbarok kamionos pihenőhely tulajdonosa beszédet mond a létesítmény átadó ünnepségén az M1-es autópálya óbaroki lehajtója közelében 2018. december 7-én. A pihenőhelyen 124 kamionnak és 11 lakókocsinak tudnak helyet biztosítani. Ezen kívül 11 hűtőkamionnak és 4 túlméretes szerelvénynek. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.