Mélyponton az orosz nemzeti valuta

Rég volt ilyen mélyen a rubel árfolyama.

2022. február 22., 09:09

Szerző:

Az orosz nemzeti valuta kedden több mint 15 hónapos mélypontra süllyedt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte „béke-fenntartó” csapatok telepítését két kelet-ukrajnai szakadár régióba, miután elismerte függetlenségüket, ezzel előrevetítve egy nagyobb háborút – írja a Reuters. Azóta kissé már javult a valuta helyzete.

A rubel hétfőn a koronavírus-járvány kitörése óta a legnagyobb napi esést szenvedte el, és a háborútól való félelem miatt tovább zuhant.

Reggel hétkor a rubel 0,2 százalékkal erősebb volt a dollárral szemben 79,64-en , kissé helyreállt, miután a korai kereskedésben 80,5825-re csúszott, ami a leggyengébb pontja 2020. november 2. óta.

Az euróval szemben 0,2 százalékot erősödött, és 90,00 ponton kereskedett, miután korábban 90,95 ponton állt, ami 2021 áprilisa óta a leggyengébb árfolyam.

Oroszország többször is visszautasította azokat, a nyugati állításokat, miszerint a szomszédos Ukrajna lerohanását tervezi, de eszközeit a katonai konfliktustól való félelem miatt, amely szinte biztosan új, átfogó nyugati szankciókat váltana ki Moszkvával szemben.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió összehangolt szankcióit kedden jelentik be. A lehetséges intézkedések a nagy pénzintézetekre irányulhatnak, blokkolhatják Oroszország hozzáférését a globális elektronikai szállításokhoz, vagy az orosz energetikai cégek megfékezésére irányuló lépéseket tartalmazhatnak. A lehetséges szankciókról Rácz András Oroszország-szakértő és Csizmazia Gábor Amerika-szakértő nyilatkozott korábban a 168-nak.

(Kiemelt képünk illusztráció)