Mégsem zuhant akkorát az orosz gazdaság, mint jósolták

Elemzői várakozások szerint az orosz gazdaság teljesítménye idén – a 2020-as növekedéssel azonos mértékben –, 4,7 százalékkal zsugorodhat, míg az éves átlagos infláció 13 százalékra gyorsulhat az előző évi 8,4 százalékról.

2022. szeptember 2., 19:05

Szerző:

A Reuters havi felmérése szerint az orosz bruttó hazai termék (GDP) idén a 2020-as szintjére eshet vissza, de az elemzői várakozások alapján az idei recesszió kisebb lesz a korábbi előrejelzéseknél. Júniusban az elemzői konszenzus még az orosz gazdaság 7 százalékos, egy hónappal később 5,1 százalékos visszaesésével számolt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban megjelent, a világgazdaság növekedési kilátásairól szóló publikációjában a korábbi 8 százalékos orosz GDP csökkenésről szóló éves prognózisát 6 százalékra módosította.

Az Oroszországot sújtó nyugati szankciók bevezetést követően az orosz pénzügyi tárca egy nem nyilvános feljegyzésében még 12 százalékos recesszióval számolt, amely a Szovjetunió összeomlása óta nem látott gazdasági visszaesést jelentett volna. 

Az orosz gazdaságfejlesztési tárca hivatalosan 7,8 százalékos GDP csökkenéssel számol, amit orosz sajtóforrások szerint hamarosan 4,2 százalékra javíthat. 

Elemzők szerint a stabil munkaerőpiac és a kereslet visszaépülése enyhítheti a recessziót Oroszországban. A hivatalos statisztikák szerint júliusban a munkanélküliség rekordalacsony szinten, 3,9 százalékon állt. 

Az inflációs nyomás júliusban tovább enyhülhetett – derül ki a Reuters friss felméréséből. Júliusban 13 százalékos éves pénzromlást vártak a megkérdezett elemzők, ami kismértékű csökkenés az egy hónappal korábbi 13,4 százalékról. 

A heti inflációs jelentések nyolc hete csökkenést mutattak. Az inflációs folyamatok enyhülésével további kamatcsökkentések várhatók. Az orosz jegybank szeptember közepén várhatóan 50 bázisponttal, 7,5 százalékra vágja az alapkamatot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alexandr Kryazhev / Sputnik / AFP)