Megnyugtató eredménnyel zárult a laktóz- és gluténmentes élelmiszerek vizsgálata
Az ellenőrzés célja, hogy a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásnak, azaz valóban „mentesek”-e, valamint az élelmiszerek címkéjén a gyártó és/vagy forgalmazó által feltüntetett adatoknak.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma az idei évben összesen 81 db olyan élelmiszer vizsgálatát végezte el, melyen „laktózmentes”, „gluténmentes”, „szójamentes”, valamint tartósítószermentes (vagy ezzel egyenértékű például „tartósítószer nélkül”, „nem tartalmaz tartósítószert”) jelölés szerepelt.
Míg 2016-ban 2-féle termék esetében merült fel kifogás, idén valamennyi megvizsgált termék megfelelt a címkén feltüntetett „mentes” jelölésnek - közölte a fogyasztóvédelem.
- A mintavétel során valamennyi laktózmentes jelölésű élelmiszer (például: tej-és tejtermékek: vaj, kakaó, tejföl, tej, túrórudi, sajt, madártej, tejszín, valamint tejcsokoládé, felvágott, virsli) megfelelt a címkén deklarált értéknek.
- Valamennyi gluténmentes jelölésű élelmiszer (például: száraztészta, liszt, extrudált kenyér, keksz, kukoricapehely, kölesgolyó, zsemlemorzsa, kenyér, felvágott, virsli, sonka, pástétom) megfelelt az uniós rendelet előírásának.
- Az összes vizsgált termék (például: párizsi, sonka, kolbász, virsli) megfelelt a szójamentes jelölés követelményének.
- Valamennyi mintavételre került tartósítószermentes jelöléssel ellátott élelmiszer (például: ketchup, mustár, lekvár, befőtt, üdítőital, ételízesítő) megfelelt a vizsgálatok során.
A vizsgált termékek listája itt tekinthető meg.