Megemelték a nyugdíjalapot alkalmi munka, idénymunka esetén

Augusztus 1-től a munkáltatóknak a korábbinál magasabb közterhet kell fizetniük.

2023. szeptember 5., 15:06

Szerző:

Augusztus 1-től megváltoztak az alkalmi munka, egyszerűsített foglalkoztatás szabályai, ennek keretében a munkáltatóknak a korábbinál magasabb közterhet kell fizetniük. Ezzel nyugellátás számítási alapja is módosult az ilyen foglalkoztatási formák esetében

– írja az adó.hu.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára, illetve filmipari statiszta munkára alkalmazható meghatározott időtartamban.

A 2023. augusztus 1-től hatályos törvényváltozás szerint a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka végzésére szóló határozott idejű munkaviszony egy naptári éven belül nem haladhatja meg a százhúsz napot. Alkalmi munkának az számít, ha a határozott időre szóló munkaviszony összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, illetve egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig tart – írja a portálon Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.

A jogszabály a munkáltató napi alkalmi munkavállalói létszám keretét is meghatározza (például húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén naponta legfeljebb a létszám húsz százaléka).

Bérezés

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén legalább a minimálbér 85 százaléka, szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87 százaléka fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként.

Ez az összeg 2023-ban órabéres foglalkoztatásnál minimálbér esetén 1 134 forint/óra, garantált bérminimum esetén 1 483 forint/óra.

Ha a munkához bérpótlék is kapcsolódna, például éjszakai pótlék, vagy túlóra, ezeket is meg kell fizetni.

A nyugellátás számítási alapja mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál

a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, alkalmi munkánál 2,8 százaléka.

A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló esetében mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál munkavállalónként korábban napi 500 forint, alkalmi munkánál napi 1000 forint közterhet fizetett. Ez az összeg július 1-jétől a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százalék, illetve 1 százaléka ,

azaz mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál 1000 forint, alkalmi munkánál 2000 forint naponta munkavállalónként.

A fizetett közteher összegéből 91,8 százalékot a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, 1,4 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak és 6,8 százalékot a foglalkoztatási programokkal kapcsolatos elkülönített állami pénzalapnak utal át.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Komka Péter)

10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.