Matolcsy elárulta mekkora inflációra kell számítanunk jövőre

Ő is fél.

2021. december 1., 19:34

Szerző:

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – mondta Matolcsy György, a jegybank elnöke szerdán a parlamentben. A 2022-es infláció kapcsán a legfrissebb szeptemberi előrejelzés még jóval alacsonyabb volt, vagyis Matolcsy jó eséllyel a két hét múlva megjelenő friss számokat ismertette most.

Az Országgyűlés szerdán tárgyalja az MNB tavalyi beszámolóját, ezzel kapcsolatban beszélt Matolcsy György. A jegybank elnöke kiemelte, hogy 2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és tart tőle, hogy 2022-re sem, írja a Portfolio.

Matolcsy szerint nem kérdés, hogy a gazdasági kilábalás ára súlyos, az infláció visszatérése.

„Az infláció mindenkinek közellenség, különösen a jegybankoknak”

– szögezte le. Hozzátette, hogy az MNB-nek egyetlen horgonya van, a középtávú, 5-8 negyedéves időtávban látott infláció. Az infláció megugrása a jegybank elnöke szerint globális jelenség, oka a koronavírus, a kilábalás szűk időszaka.

„Idén és jövőre is 5 százalék körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1 százalék az előrejelzési sáv”

– mondta Matolcsy. Mindez azért fontos, mert a legfrissebb, szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4-3,8 százalékos előrejelzés szerepelt 2022-re, vagyis most ennél frissebb prognózist mondhatott az elnök. Hivatalosan a friss inflációs jelentés majd csak két hét múlva jelenik meg, vélhetően annak a számait hallhattuk most.

„Az ellátási, termelési láncok felbomlanak, a szállítási költségek hétszeresére növekedtek, chiphiány van, ezek mind az infláció emelkedése irányába hatnak”

– sorolta Matolcsy György. Az MNB időben figyelmeztetett arra, hogy jön az infláció. Hozzátette, hogy az EU-ban elsőként indítottunk kamatemelési ciklust, amit azóta is folytatunk. Matolcsy kiemelte, hogy az MNB mindaddig folytatja a szigorítást, amíg nem érezni, hogy az infláció a középtávú cél közelébe ér. A szigorítási ciklus 2022-ben is folytatódik, ezen belül a kamatemelési ciklus is.

(Kiemelt kép: Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Tegnap 21:24

Budapesten és vidéken is érdemben lassult a lakásár-dinamika 2022 harmadik negyedévében – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett lakásárindexéből.

Tegnap 18:45

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon. A forint a napi mintegy fél százalékos gyengüléssel együtt is egy százalékot meghaladó nyereségben áll a heti kezdéshez képest.