Brutálisat zuhant a hazai gázfogyasztás

Az elmúlt hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 25,8 százalékkal kevesebb földgázt használt fel Magyarország – ismertette pénteki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

2023. április 14., 11:40

Szerző:

Márciusban folytatódott az áramfogyasztás tizenegy hónapja tartó csökkenése, amelynek mértéke ezúttal 7,9 százalékos volt. Az EM arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítése szerint 2023 első negyedévében a március havi mutatóval közel azonos arányban mérséklődött a felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége.

A tudatos fogyasztói magatartás, a kormányzati takarékossági intézkedések és az enyhe téli időjárás együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége a fűtési szezon végén is még 43 százalékon állt – emelte ki a szaktárca közleménye.

2023 márciusában a lakosság körében 26,8 százalékkal, a gazdasági szereplők részéről pedig 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás. Az idei első negyedévben a felhasználás 23,3 százalékkal esett vissza. A háromhavi adat a háztartások 21,8 százalékos és a gazdaság 24,5 százalékos fogyasztáscsökkenéséből áll elő tavaly január-márciushoz viszonyítva – ismertette az EM.

Villamos energiából az első negyedévben 7,1 százalékkal kevesebbet használtak fel a magyar családok, vállalkozások és intézmények a múlt esztendő azonos időszakához képest. A minisztérium kitért arra is, hogy az MVM Csoport által szolgáltatott, április első napjaira rendelkezésre álló további adatok – kis mintán ugyan, de – még nagyobb arányú mérséklődést mutatnak mindkét energiahordozó esetében.

A minisztérium közleménye megismételte: a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat a szankciós energiaválság hatásaitól. A takarékos felhasználás nemcsak költségkímélő, hanem érdemben hozzájárul az ellátásbiztonsági kockázatok enyhítéséhez is.

A kormány magán kezdte a spórolást: szeptembertől márciusig közel felére csökkentette egyes központi állami hivatalok földgázfogyasztását.

A minisztérium hangsúlyozta, a tudatos fogyasztói magatartásnak is köszönhetően a hazai tárolókban jelenleg mintegy 125 százalékkal több gáz van, mint az előző fűtési szezon végén. A tavaly beszerzett különleges készlet megtartásával a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,9 milliárd köbméternyi védett állami gáztartalék segíti a megfelelő felkészülést a következő télre.

(Kiemelt kép: lakossági földgázfogyasztást mérő óra egy családi házban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól, a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. Az akkumulátorgyártás visszaesése 23 százalékos - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.