Már érezni a változást az ingatlanpiacon - eltűntek a vásárlók

Az építési telkek forgalma az első háromnegyedévben 10 százalékkal visszaesett, drágulásuk 2,5 százalékra mérséklődött a tavalyi azonos időszakhoz képest – ismertette az Otthon Centrum saját értékesítéseinek országos összesítése alapján.

2022. november 5., 07:23

Szerző:

Az Otthon Centrum szerint a fordulat nem meglepő, a romló gazdasági helyzet fogta vissza a keresletet.

Az ingatlanközvetítő ismertette: az építési telkeknél az átlagos négyzetméterár 10,8 ezer forintra nőtt, 2,5 százalékkal emelkedett.

Tavaly az idei többszörösével nőttek (30-50 százalékkal) az árak és 20 százalékkal a forgalom a családi házak építésére alkalmas telkek iránti kereslet megugrása miatt – emlékeztettek.

Hozzátették ugyanakkor, hogy nagyok az eltérések a települések között, sőt akár a településeken belül is a telekárakban.

A fővárosban négyzetméterenként 60 és 80 ezer forint között keltek el a családi vagy ikerházak építésére alkalmas telkek. A megyeszékhelyek között még nagyobb a szórás, Debrecenben 28 ezer forint az átlag, míg Szombathelyen 13 ezer, Kecskeméten 8 ezer, a sor végén lévő Zalaegerszegen pedig csak 2500 forint.

A közlemény kisebb településeket is említ, ezeknél csak a vízparti telkek árai közelítik vagy haladják meg a 10 ezer forintot az első 9 hónap adatai alapján.

(Kiemelt kép: Eladó lakást hirdető felirat a XIII. kerületi Szegedi úton. MTI Fotó: Marjai János)

Uniós szinten a magyarok tartják a legkevesebb pénzüket különböző nyugdíj-előtakarékossági formákban, annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága kérdéses. A romló demográfiai trendek és a csökkenő állami nyugdíjak miatt felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe.