Megmenekülhetnek a devizaadósok Lengyelországban az EU bíróságának döntése után, viszont megroppanhat a bankrendszer

2019. augusztus 29., 08:33

Szerző:

Félmillió lengyel választópolgárt érint közvetlenül az EU bíróságnak szeptemberre várható határozata azokról az adósokról, akik svájci frankban vettek fel ingatlanhitelt még a 2008-as nagy pénzügyi válság előtt - írta a hvg.hu.

Ha a luxemburgi bíróság az adósok javára dönt, akkor abba beleremeghet az egész bankszektor Lengyelországban - állapítja meg a brüsszeli Politico. Hatalmas összegről van szó: 60 milliárd zlotyról vagyis körülbelül 4500 milliárd forintról, ami alapjaiban megrázhatja a lengyel gazdasági csodát, mely a kormánypárt PiS tartós uralmának alapja.

A devizaadósok Lengyelországban éppúgy csapdába kerültek, mint nálunk. A bankok elmagyarázták nekik, hogy miután Lengyelország immár az Európai Unió tagja és a svájci frank a világ legstabilabb valutája, ezért érdemes abban eladósodni. Csakhogy azt elfelejtették tudatni, hogy a svájci frankhoz képest minden más valuta leértékelődhet.

Így történt a zloty esetében is: 2007-ben a pénzügyi válság miatt 2,2 volt az árfolyam, de 2012-ben, amikor a devizahitelezést a legtöbb bank beszüntette Lengyelországban, már 3,3 zlotyba került egy svájci frank. Ma pedig 4,2 az árfolyam.

Amikor a PiS hatalomra került, azt javasolta a devizahiteleseknek, hogy forduljanak a bírósághoz. Csakhogy Lengyelországban a bíróságok hol így döntöttek, hol pedig úgy. Ezért aztán nagyon sokan elmentek az uniós bíróságig. Akármit is határoznak a bírák Luxemburgban, annak súlyos következményei lehetnek Lengyelországban nem sokkal a választások előtt.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.