A leggazdagabb magyarok egy százaléka biztokolja az összvagyon egyharmadát

A felső 10 százaléké pedig az összvagyon fele egy friss kutatás szerint. 

2023. május 12., 12:50

Szerző:

Magyarországon a leggazdagabb magyarok egy százalék birtokolja az összvagyon több mint egyharmadát, a felső tíz százaléké pedig az összvagyon fele. Európában nincs ehhez hasonló vagyoni koncentráció, a friss listán Magyarországot csak három latin-amerikai ország (Chile, Mexikó, Costa Rica), az Egyesült Államok és Törökország előzi meg az OECD-tagországok között, írja a Szabadeurópa. A lap szerint Mészáros Lőrinc 180 milliárddal, Csányi Sándor 190 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben.

Világszinten is kiemelkedő vagyonkoncentrációt jelent a A World Inequality Database (WID) statisztikája szerint. A WID adatbázisa az Európai Központi Bank által koordinált háztartási vagyon felmérésének (Household Finance and Consumption Survey – HFCS) adatain alapul. Ez a felmérés háromévente készül el, a 2020 végén felvett magyar adatokról a Magyar Nemzeti Bank közölt részletes elemzést. A felmérés szerint a háztartások vagyonának mintegy fele van a leggazdagabb tíz százalék tulajdonában. Ennek fő oka, hogy jelentős értékű pénzügyi eszközzel rendelkeznek, az értékpapírok ugyanis a magyar társadalom felső rétegénél koncentrálódnak. Részvénnyel, befektetési jeggyel csak a háztartások két-három százaléka rendelkezik, a pénzügyi eszközök hatvan százaléka, a részvények, üzleti részesedések nyolcvan százaléka a leggazdagabb tíz százalék tulajdonában van.

(Kiemelt képünkön: Kiemelt kép: Balról jobbra Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Hernádi Zsolt Mol-vezér, Orbán Viktor Miniszterelnök és Csányi Sándor OTP-vezér a lelátón. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

2024. szeptember 25., 15:31

Megjelenése óta rengeteg vád éri a Temu nevű kínai webshopot, ám bőven akad olyan eset is, amikor a kínai gyökerekkel rendelkező cég vétlen az átverésekben. Az alábbiakban ezekre hozunk pár példát.