Lassan kibányásszák az összes bitcoint

2140-ben „kerülhet elő" az összes kriptovaluta.

2021. október 11., 15:35

Szerző:

Már csaknem az összes, 21 millió bitcoint kibányászták. A kitermelés már 90 százaléknál jár, ami felveti annak a kérdését, hogy mi lesz, amikor ez az érték eléri a 100 százalékot – írja az Index.

A Szatosi Nakamotónak tulajdonított kriptovaluta-rendszer nem úgy működik, mint a hagyományos pénz, már csak azért sem, mert meg van szabva, mennyi lehet belőle. Az utóbbi évek bitcoin-őrülete és a valuta ipari szintű bányászata miatt 2021-re 18,7 millió érmét szedtek ki a rendszerből, és mára mintegy 2,4 millió bitcoin-pengő maradt – idézi az Index az Investopedia kimutatását.

Ennek előnye, hogy a bitcoin-piac kontrollált, ahogy a vele járó infláció is. A jelenlegi adatokból pedig lehet azt is meg lehet jósolni, mikorra bányásszák ki az utolsó érmét: vélhetően 2140-re. 

Elemzők szerint a bitcoin gazdasági modelljére ráfér a változtatás, hogy a rendszer működőképes maradjon. Ebben semmi radikális nem lenne, mert bitcoint eredetileg a mindennapi vásárlások lebonyolítására szánták, nem arra, hogy egy érme ára több ezer dollárt érjen, és így befektetési eszköz váljon belőle.
 
 
(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency via AFP)

2022. szeptember 29., 11:32

A forint bukdácsolása folytatódott a nap folyamán, már 420 forint egy euró.