Ilyen sem volt még: nem lesz elég a hazai kukorica

Nem fedezi a hazai szükségleteket az aszály miatt jelentősen megcsappant 2022-es kukoricatermés. Ez először fordul elő az elmúlt évtizedek során, ebből a terményből ugyanis általában elég szokott lenni, ami megtermelnek itthon.

2022. szeptember 17., 16:35

Szerző:

Egyes becslések szerint példátlanul nagy mennyiség, 2 millió tonna kukorica fog hiányozni a hazai piacról az idei termés betakarítása után, írja a portfolio.hu. Az idei termény aratása még tart, szakértők szerint azonban világos, hogy a takarmányozásra és az élelmiszeripar igényeire

a magyarországi kukoricatermés példátlan módon nem lesz elég.

Az online portálnak nyilatkozó szakértők szerint még sohasem fordult elő a tengeri hazai termesztésének kezdetei óta, hogy a fogyasztói igények csupán 60-90 százalékra elég az, amit Magyarországon megtermelnek. A megszokott 6-9 millió tonna jó részét éppen ezért eddig exportra termeltük, de a súlyos aszály miatt az idei termés inkább 2,8-3,6 millió tonna között fog mozogni, ezzel pedig éppenséggel importkukoricára fog szorulni a magyar gazdaság.

A magyar kukorica ezzel arányosan drágább is lett, egy tonna jelenleg 140 ezer forintba kerül, eddig inkább a 110 ezres ár volt jellemző, most azonban az ukrajnai kukorica kerül ennyibe, ezzel jelentős versenyhátrányba hozva a hazai termelőket is.

(Kiemelt kép: Hibridkukorica lombtrágyázását végzi egy speciális, hidas berendezésű gép Debrecen határában, 2020. július 8-án. GPS vezérlésű permetező gép óránként 20 hektárt művel meg. Fotó: Oláh Tibor / MTVA/Bizományosi)

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).