Bespájzoltunk gázból, mutatjuk hogy állunk a tartalékokkal

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat, a kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter, a rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét.

 

2023. június 23., 09:37

Szerző:

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel közölte:a magyar családok a 2024-es költségvetésben is kiemelten támogatott rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz.

A közlemény szerint a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban még inkább hangsúlyos kérdéssé vált az ellátás biztonsága. Az elmúlt télen a kormányzati intézkedéseknek és a fogyasztók tudatos magatartásának köszönhetően kiegyensúlyozott volt az energiaellátás. A kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét – jelezték.

Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése. Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgáz-készletet tároltak be, ez megfelel a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel – írják a közleményben.

Felidézték, hogy 2022-ben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly. Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.

(Kiemelt kép: a pusztaedericsi földalatti gáztározó felszíni építményei és berendezései. Forrás: hu.wikipedia.org)

2023 októberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát – derül ki a bank360.hu elemzéséből.

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.