Rendkívüli változást jelentett be a kormány a készpénzfelvétellel kapcsolatban

Július elsejétől lehetőség adódik a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, amely havonta legfeljebb két alkalommal, 40 ezer forintot összességében meg nem haladó mértékben teszi lehetővé, hogy a vásárlók készpénzhez juthassanak – hívja fel a figyelmet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

2023. június 30., 17:55

Szerző:

A közleményben arról írnak, hogy ezen készpénzfelvétel után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget. A lehetőség a cash-back szolgáltatást nyújtó kereskedőknél és szolgáltatóknál lesz elérhető, ehhez az érintett kereskedőknek és szolgáltatóknak a POS terminált üzemeltető szolgáltatóval szükséges felvenniük a kapcsolatot.

Ahol a bankkártyás fizetési lehetőség már adott, ott az új szolgáltatás megjelenése gyorsan kivitelezhető – fűzték hozzá.

A GFM rámutat: a kormány várakozása szerint a cash-back szolgáltatás révén a kereskedők és szolgáltatók növelhetik forgalmukat és vevőkörüket. Továbbá olyan, főként vidéki területen nyújthat segítséget – hozzájárulva a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez –, ahol a banki, pénzforgalmi intézmények kevésbé vannak jelen, és ahol az ATM-ek elérése is nagyobb távolságok leküzdésével jár.

Az intézkedés kapcsán idézik Túri Anikó közigazgatási államtitkárt, aki hangsúlyozta, hogy a cash-back szolgáltatás kiegészíti a jelenleg is érvényben lévő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, így a kormánydöntésnek köszönhetően végső soron 150 ezer forintról 190 ezer forintra emelkedik a díjmentesen felvehető készpénzmennyiség.

(Kiemelt kép: illusztráció – Villeneuve les Maguelone-ban 2023.05.28-án a vásárlók kocsijukkal és kosarukkal az Intermarche szupermarket pénztárainál várnak, hogy fizetni tudjanak. Fotó: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas)

 

09:20

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer.

2024. október 18., 12:24

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.