Júliustól akár a bolti pénztáraknál is vehetünk fel készpénzt

Havonta negyvenezer forintig ingyenes lesz a tranzakció a javaslat szerint, de nem minden üzletben lesz elérhető – írja a HVG.

2023. június 7., 17:46

Szerző:

Formabontó módon növelné a kormány a készpénzfelvételi lehetőségeket, ugyanis részben a boltokra bízná a dolgot  írja az e heti HVG alapján a hvg.hu a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatáról, amelynek értelmében július elsejétől vásárláskor készpénzt is fel lehet majd venni a bolti kasszából.

A „cashback”-nek is nevezett tranzakció során bankkártyás fizetés esetén a pénztáros annyival nagyobb összeget üt majd be a bankkártyaterminálba, amennyi készpénzt felvenne a vásárló, a különbözetet pedig a pénztárgépből fizeti majd ki. A lehetőséggel havonta legfeljebb negyvenezer forintot vehetünk fel ingyenesen, a további felvétel ugyanúgy – és várhatóan ugyanannyi – többletköltséggel jár majd, mint az ATM-es tranzakciók.

A bankok részéről ugyan kötelező lesz megteremteni a tranzakció feltételeit (amelynek költségei várhatóan teljes egészben a pénzintézeteket terhelik majd), de vannak olyan bolttípusok, amelyeknek nem muszáj bevezetniük a szolgáltatást, és olyan üzletlánc is van, amely már jelezte a HVG-nek, hogy nem kívánják azt bevezetni.

(Kiemelt képünk: pénztáros dolgozik az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.