Egymillió felett a lakások négyzetméter ára, így is elkapkodják őket

Budapesten a XIII. kerület a legkedveltebb.

2021. szeptember 25., 16:40

Szerző:

Lassacskán megtörik Budapesten az új építésű lakások drasztikus áremelkedése. A legfrissebb adatok viszont azt mutatják, hogy 2021-ben újult erővel robbant be az árdrágulás. Ettől sem hátrálnak meg a lakásvásárlók, a nyári lakáseladások száma nem tudta tartani a lépést, így a szezon végére 7 ezer alá csökkent az eladó lakások száma. Igaz az elmúlt 3 évben nem volt kiugró a lakás eladási szám, viszont  2021 május és augusztusa között 1900 új lakást vásároltak meg Budapesten. 

„Úgy tűnik, hogy a XIII. kerület újra és újra nagy kedvence a vásárlóknak, ugyanis a korábbi negyedévhez képest minden kerületben csökkent valamelyest az eladott új otthonok száma, miközben Angyalföldön közel 130-al több új lakást vettek meg 2021 nyarán” – a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján. 

A legtöbb új építésű lakást Angyalföldön adták el, a kerület részesedése majdnem elérte a 40 százalékot. A nyári hónapokban minden kerületben csökkent, vagy hasonló volt az eladott új otthonok száma, egyedül a XIII. kerületben történt több értékesítés: közel 130-al több új lakásnak lett új tulajdonosa itt, mint a tavaszi időszakban. A második legvonzóbb, illetve kínálatban is elégséges fővárosi rész a XI. kerület volt, ami a teljes értékesítésből 18 százalékot vett ki – írja a Portfolio

(Kiemelt képünk illusztráció: Eladó ingatlan Héví­zen.2021.01.30. Fotó: Dimény András)



Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.