Orbán Viktor: Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki

A miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén mondott beszédet.

2021. szeptember 25., 13:21

Szerző:

 „Ideje végre rendezni Magyarország tartozását a vidékkel szemben, helyre kell állítani azt a méltóságot és azt az erőt, amelyet elvettek a magyar vidéktől”- mondta Orbán Viktor beszédében. A kormányfő szerint a magyar vidék feladata az, hogy a magyar létezés egészséges és természetes állapotát biztosítja. A miniszterelnök a vidékről és annak fontosságáról a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén mondott beszédet Sárospatakon.

 Orbán szerint egy egyetem megnyitása és avatása egy rendkívüli esemény. A miniszterelnök úgy látja, hogy egy régi adósságukat sikerült törleszteni a vidék felé és felemelőnek nevezte az egyetem avatását. „Micsoda dolog az, hogy csak most létesül önálló egyetem azon a helyen, amit a Bodrog parti Athénként is emlegettek egykor; szinte bűn, sőt egyenesen hiba, hogy eddig nem volt önálló egyetem abban a városban, ahol a magyar szellem oly régóta otthonra talált”- tette hozzá Orbán.

A magyar kormány vezetője szerint a vidékkel szembeni adósság gyökereit a magyar történelemben kell keresni. Orbán kijelentette, hogy az elmúlt száz évben Magyarország megfeledkezett a vidékről. Idézte a Trianont, a vesztes világháborúkat és azt mondta, hogy a főváros és a vidék egyensúlya felbomlott a háborúk idején. A miniszterelnök szerint a kommunista rendszerben csak Budapestet favorizálták a diktatúra vezetői. „A kommunizmus erőltetett iparosítása és a szocialista városiasítás a vidék kárára történt, falvak néptelenedtek el, szárnyaló szellemi központok váltak provinciálissá. A kommunistáknak az ország egyet jelentett a fővárossal, a vidékre pedig másodrendű Magyarországként tekintettek- tette hozzá a kormányfő.”

Orbán kiemelte beszédében, hogy kormánya számára a vidék prioritás. „Nem valaminek a széle, a perifériája, hanem valaminek a közepe, a veleje”- mondta a vidékre utalva a miniszterelnök. „A mi szemünkben a főváros és a vidék egységet alkot”- tette hozzá. A miniszterelnök szerint Hegyalja egyébként egy különleges térsége Magyarországnak. Orbán úgy látja, hogy a térségben hamarosan nagy dolgok fognak létrejönni és számos beruházásra is számíthatnak a térségben élők. A miniszterelnök kijelentette: „olyan szintű fejlesztés kezdődik, amilyenre az elmúlt száz évben nem volt példa.”

(Kiemelt kép: Sárospatak, 2021. szeptember 25. Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j3) a Tokaj-Hegyalja Egyetem udvarán Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j4), Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, az intézményt fenntartó Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke (j2) és Bolvári-Takács Gábor megbízott rektor (j) társaságában az egyetem tanévnyitó ünnepsége után Sárospatakon 2021. szeptember 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd)