Szabó Szabolcs: Németh Szilárd lett Csepel legnagyobb ingatlanbárója

A képviselő szerint a csepeli ügyek előmozdítása csak országos győzelemmel sikerülhet. Interjú.

2021. szeptember 22., 08:57

Szerző:

A lassan közeledő előválasztási hajrában izgalmas versenyt ígér Budapest 17-es számú választókerülete. A körzetben korábban már kétszer győzött a Fidesz jelöltjével szemben a jelenlegi országgyűlési képviselő, Szabó Szabolcs, ennek ellenére az MSZP elindította ellene Komjáthi Imrét, a párt egyik alelnökét. Szabó Szabolcs a Momentum támogatásával méretteti meg magát. A kialakult helyzetről, a zuglói feszültségről, Csepel lakosságáról és Németh Szilárd helyi érdekeltségeiről csepeli irodájában beszélgettünk vele.

A MSZP jelöltje, Komjáthi Imre úgy látja, hogy a 17-es számú választókerület igazi baloldali körzet, és szerinte mindenképpen kell ide egy erős baloldali figura. Ön azonban már kétszer nyert a kerületben. Indokoltnak tartja az említett erős baloldali figura jelenlétét?

Politikai fejtegetésekbe nem mennék bele arról, hogy Csepel és Soroksár pontosan mennyire baloldali. Nem ilyen egyértelmű. 2014-ben és 2018-ban egyéniben nyertünk, le tudtuk győzni Németh Szilárdot. Ezzel szemben a csepeli önkormányzati választáson mindig fideszes győzelem volt az elmúlt időszakban. Soroksáron szintén, de ott furcsább konstrukcióban. Mindenesetre a nap végén a Fidesz van többségben. Innentől kezdve sem Csepelre, sem Soroksárra nem húzhatjuk rá a baloldaliságot, ez inkább egy furcsán hibrid választókerület. Sokan nem hiszik el, de van jelentősége annak, hogy egyéniben polgármester-jelöltként és országgyűlési képviselőjelöltként ki indul egy-egy körzetben.

Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

Gyakran hangoztatják az ellenzéki politikusok, hogy Csepel-Soroksár erős ellenzéki körzet. Ennek ellenére az önkormányzati választásokon fideszes jelöltek nyertek. Felelősnek tartja magát emiatt?

Az a felelős, aki elindult, hiszen elveszítette a választást. Csepelen nagy nehezen sikerült összehozni mindenkit, még a Jobbikot is, pedig 2018 második felében a közös indulás még nem volt ilyen egyértelmű. Hosszas beszélgetések után döntöttünk úgy, hogy Takács Mónika legyen a közös polgármester-jelölt. Le is mértük Takács Mónika esélyeit Csepelen, lőtávolon belül volt a későbbi győztes fideszes Borbély Lénárdhoz képest. Majd egyik pillanatról a másikra a szocialisták előzetes egyeztetés nélkül, pár hónappal a választások előtt egy csepeliek számára teljesen ismeretlen embert indítottak. Többen jeleztük, hogy ez nem jó döntés, mert el fogjuk veszíteni a választást. Ők ezen megsértődtek, de szerintem világosan kell beszélni. Ha hülyeséget csinálnak, akkor elmondjuk. Tisztán lehetett látni, hogy ez a szocialisták miatt fog elmenni, és el is ment. Pedig arra a kampányra még pénzt is költöttem. Fizetett hirdetésben kértem az embereket, hogy szavazzanak az ellenzéki jelöltekre. Arról nem tehetek, hogy teljesen hiteltelen volt ez az egész konstrukció.

Akkor miért mondják sokan, hogy ön is felelős ezért az eredményért?

Ezt sokkal egyszerűbb mondani. Megpróbálták másra tolni a felelősséget, pedig az mindig azé, aki a jelöltet indítja.

Komjáthi Imre szerint Csepelen és Soroksáron az MSZP által megcélzott munkásréteg teszi ki a lakosság nagy részét. Ez mennyire helytálló 2021-ben?

Semennyire. Edelényből nézve nyilván dédelgethető még a Vörös Csepel álomképe. Valójában Csepelen a szolgáltató szektorban dolgoznak a legtöbben. Itt egy bődületesen nagy lakosságcsere történt az elmúlt harminc évben. Részben sokan meghaltak, akik korábban kötődtek a gyárhoz, mások elköltöztek, míg sokan újonnan beköltöztek. A lakosság nagyobb része már semmilyen szinten nem kötődik az egykori Csepel Művekhez, amelynek területén jelenlegi becslések szerint hét-nyolcezer ember dolgozhat. Fénykorában harminckétezren dolgoztak ott. Nagyon sokan már nem ipari tevékenységet végeznek, hanem logisztikai funkciót látnak el, raktárban dolgoznak. Ez nem munkáskerület, hanem egy tipikus szellős, sok zöldfelülettel rendelkező külvárosi kerület. A lakások kétharmada panel és társasház, azonban egyharmada családi ház. Ha rendesen karbantartanák, szuper lakókörnyezet lenne.

Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

Az MSZP ezek szerint mégis erre a sztereotípiára épít.

Úgy tűnik. Nem mindig a pontos helyzetértékelés jellemzi őket.

Az is felmerült sok esetben, hogy Komjáthi Imre indítása az MSZP frappáns válasza a zuglói küzdelemre, ahol a Momentum Hadházy Ákost indította az MSZP-s Tóth Csaba ellen. Tóth Csaba mögé azért állt be a többi párt, mert már kétszer nyert a körzetében. Önről ez ugyanúgy elmondható Csepelen és Soroksáron, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP mégsem önt támogatja.

Ezzel nem foglalkozom. Az előválasztásnak örülök, mert így nem háttéralkukkal dől el, hogy ki legyen a közös jelölt, hanem teljesen egyértelmű a szituáció. Aki akar, elindul, és akire az előválasztáson résztvevők többen szavaznak, az lesz a közös jelölt. Ennél tisztább, egyszerűbb megoldás nincs. A politikai térben zajló verseny, legyen az akár az ellenzéki pártok között, hosszú távon csak előnnyel jár. Teljesítményre ösztönzi az embert. Már most lehet látni, hogy az aktív verseny húzza az ellenzéket. Bízom benne, hogy október közepétől a közös miniszterelnök-jelölttel, a közös listával, illetve a közös képviselőjelöltekkel még nagyobb löketet fog kapni a kampány.

Szerintünk a zuglói előválasztáson belüli etikai eljárás, feljelentés már nem a normális, szükségszerű verseny része. Akkor tehát nem látja az összefüggést Komjáthi Imre indítása és a zuglói helyzet között?

Általánosságában beszéltem az előválasztás előnyeiről.

A kérdés nem erre vonatkozott.

Nyilván bizonyos speciális esetekben nem működik minden tökéletesen. De van százhat körzet, és ha az előválasztás csak egy körzetben alakul így, az nem túl rossz. Másrészt néha már kényszeresen keresni kell, illetve be kell mutatni az ellenzéki térben lévő ellentéteket, és most a zuglóiakra esett a választás. Ennek a kampánytechnikai hátterével nem vagyok teljesen tisztában. Annak örülök, hogy nálunk ilyen típusú harc nem alakult ki. 2018-ban az előválasztás hiánya elterelte a figyelmünket a valódi kampányról, hiszen hónapokon keresztül ment a huzavona, hogy ki lépjen vissza a másik javára. Ehhez képest most tiszta verseny zajlik, és nincs semmiféle személyi ellentét. Abszolút elismerem Komjáthi Imre munkásságát, és ez valószínűleg kölcsönös. Neki is ott a helye a parlamentben. Bízom benne, hogy listán bejut, és közösen tudunk majd dolgozni a kormányváltás után egy normális Magyarország felépítésén. Mi nem vesztünk össze olyan szinten, ami akadályozná a közös munkát.

Tehát személyes ellentét nincs, de azt sokan találgatják, vajon a pártok szintjén, a Momentum és az MSZP között kialakult-e feszültség, hiszen többszörös győzelme ellenére az MSZP mégis elindította ön ellen Komjáthi Imrét. Ez ellentmond annak az analógiának, amellyel Tóth Csaba támogatása mellett érvelnek. Megfigyelhető egy ilyen típusú klikkesedés a pártok között?

Nem tudom, ez milyen mértékben volt reakció a zuglói helyzetre. A pártok között azért sokféle megállapodás született sokféle konstrukcióban az előválasztás előtt. Ezek teljesen ad hoc módon történtek, nincs egységes országos minta. Sok tárgyalási körben, sok csomagban teljesen véletlenszerűen és részben számomra már követhetetlen módon dőlt el ez az egész. Itt inkább a helyi speciális viszonyok, valamint a véletlenszerű országos összekapcsolódások számítanak.

Vagyis ez nem tendencia?

Nem úgy látom.

Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

A Momentum szövetségeseként azt sem merné kijelenteni, hogy a Momentum egy kicsit egyedül áll az összefogásban?

A Momentum nem parlamenti párt, így sokkal könnyebben tudnak véleményt mondani az elmúlt évekről. Nem fordulhat elő, hogy bárki számonkéri őket a korábbi szavazatuk miatt. Márpedig néhány ügyet igenis vissza lehet olvasni a pártokra. Ilyen értelemben a Momentum előnyben van, félig-meddig még rendszeren kívüliek. Másrészt markánsan fiatalabbak, elég csak megnézni az országosan ismert arcaikat, a vezetőtestületük összetételét. Ők már egy kicsit másképp gondolkoznak, máshogy reagálnak, másféle stílusú politizálást vetnek be, és a szavazóik is mások. Ezért tűnik úgy, mintha kilógnának. A különböző egyeztetéseken azért nem arról van szó, hogy mindenki a Momentum ellen van. Ez is ad hoc módon működik. Nagyon jól mutatja az is, hogy az egyes körzetekben véletlenszerű megállapodások születnek. A Momentum már kivétel nélkül az összes párttal kötött megállapodást.

Elképzelhető, hogy a jövőben belép a pártba?

Amikor az Együtt megszűnt, kizártnak tartottam, hogy bármikor belépjek egy másik pártba. A megállapodás szerint Szél Bernadett, Hadházy Ákos és én is beülünk a frakcióba, és teljes értékű tagként leszünk ott. A többi majd alakul. Egyik oldalról sincs semmiféle kényszerítő erő. Nem foglalkozunk most ezzel a kérdéssel, jelen pillanatban nincs nagy jelentősége. Ráadásul azt feltételezzük, hogy a pártstruktúra jelentős mértékben fel fog bolydulni 2022 után. Ez független attól, hogy nyer vagy veszít az ellenzék. Biztosan lesz egyfajta tömbösödés, már középtávon is két-három szereplősre fog redukálódni az ellenzéki tábor. Ennek bizonyos jelei már most is látszódnak, úgyhogy innentől kezdve pláne nincs jelentősége a párttagságomnak.

Annak ellenére, hogy most is ön a körzet országgyűlési képviselője, gyakran nem tudja kiharcolni a szükséges fejlesztéseket. Az ígéretek csak halmozódnak, de a beruházások nem kezdődnek el. Hogyan tervezi ennek elejét venni?

A Fidesz azokban a körzetekben sem enged beleszólást ellenzékieknek a helyi ügyekbe, ahol elveszítették a választást. Megvannak az általuk kinevezett kvázi felelősök, és ők döntenek. Hiába vertük meg kétszer Németh Szilárdot, a mai napig minden döntés csak úgy érhet el a kormányhoz, ha ő azt jóváhagyja. Számtalanszor ígértek már meg támogatást a miniszteri keretből, majd váratlanul visszavonták, mert Németh Szilárd nem támogatta. Ez így működik. Akkor tudjuk majd érdemben előmozdítani a helyi ügyeket, ha országosan is nyerünk, vagyis megtörténik kormányváltás. Egyéniben is, listán is nyerni kell. Amióta képviselő vagyok, mindig megígérnek valamit, ami soha nem valósul meg. A HÉV felújításból, a soroksári rendőrkapitányságból, a Kis-Duna fejlesztéséből sem lett semmi. A Jedlik Ányos Gimnázium két éve ki van ürítve. 2017-ben adtak 5 milliárd forintot a felújítására, amelynek Németh Szilárd a hivatalos projektfelelőse. Évek óta ideiglenes helyen, részben konténerekben működik a gimnázium, ott ugyanis még egy kapavágás sem történt. Németh Szilárdnak ahhoz volt esze, hogy a saját alapítványába becsatornázzon milliárdokat, hogy birkózócsarnokot építsen, ahova éppen csak a csepeli birkózókat nem engedik be. Most megszerezte a Csepel kellős közepén található Béke téri sporttelepet, valamint az evezős és a kajak-kenu telepet is, ahol az olimpiai bajnokaink készülnek fel. Az alapítványain keresztül ő lett Csepel legnagyobb ingatlanbárója. Persze mindezt úgy kommunikálja, hogy minden a csepelieké lett, cserébe viszont pont ők nem vehetik igénybe ezt az állítólagos közös tulajdont. A Fidesz megmarkolja a pozíciót és a pénzt, de közben nem történik semmi.

Ez alapján úgy tűnik, ez patthelyzet. Amennyiben mégsem lesz kormányváltás, akkor mi értelme az ön győzelmének, ha valójában nem tud semmit tenni?

Rettentően bízom benne, hogy a harmadik választási győzelmemnek felhőtlenül tudunk majd örülni, mert országosan is nyerünk. Mindentől függetlenül fontos, hogy egyre jobb eredménnyel tudjunk nyerni Csepelen és Soroksáron, mert a töredékszavazatokkal hozzá tudunk járulni az országos győzelemhez. Míg 2014-ben négyszáznegyvennégy szavazattal győztünk, legutóbb ez a szám már háromezer fölött volt. Idén akár hétezer szavazattal, de akár többel is nyerhetnénk.

Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

Mekkora lesz a verseny Komjáthi Imrével?

A felmérések alapján úgy tűnik, kényelmesen nyerhetek vele szemben. Ettől függetlenül nem lustultunk el. Egyrészt azért, mert tudom, hogy Imre hiteles és jó politikus, és Csepelen és Soroksáron is sokaknak imponál a baloldali szavazók közül. Ez engem plusz teljesítményre ösztönöz, de bízzunk benne, hogy győzni fogok. Abban meg pláne, hogy 2022-ben Németh Szilárdot harmadszor is le tudjuk győzni.

Egy helyi érdekeltségű online felületen, a Csepel.info hírblogon az a vélemény terjed, hogy a körzetben az ellenzéki szavazók nem tartják önt elég karakteres, jó politikusoknak. Ez csak egy hangos kisebbség véleménye, vagy valóban érzékeli ezt a fajta hozzáállást?

A Csepel.info Ábel Attila oldala. Ő annak a szűk fideszes helyi vezetésnek volt mindig is a tagja, akik itt 2010-ben átvették az irányítást, ő ugyanis a kommunikációért felelős alpolgármester. Ez a híroldal inkább politikai pofozóeszköznek tekinthető. Nem nagyon szoktam az ő állításaira reagálni, nem szoktak helytállóak lenni. Ábel Attila Csepelt sem ismeri, mindig légből kapott dolgokat mond. Speciel mi minden évben készítünk közvéleménykutatást, reprezentatív felmérést az ország legjobb közvéleménykutatóival, irányított kérdések nélkül. Ezek alapján az említett állításnak pont az ellenkezőjét tapasztaljuk.

Tehát ön népszerű Csepelen és Soroksáron?

Ezt mutatja a választási eredmény is. Már 2014-ben is nyertünk, és 2018-ban még jócskán nőtt is az eredményünk Németh Szilárdhoz képest.

(Kiemelt kép: Szabó Szabolccsal készült interjú az előválasztással kapcsolatban, 2021. szeptember 14-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)