Ősszel érkezhet a 425 forintos euró

Varga Mihályék nem tagadják: 425 forintos euróval számolnak az őszre.

2023. június 29., 18:37

Szerző:

Mint korábban megírtuk, a kabinet uniós előírásokra hivatkozva januártól növeli – több mint 40 forinttal – az üzemanyagok jövedéki adóját, holott a forintgyengülés miatt előállt uniós emelési kötelezettség ennek a töredéke lenne.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető írásbeli kérdezte a Pénzügyminisztériumot arról, hogy a mostani, 370 forint körüli euróárfolyam tükrében miért 425 forintos szintből kiindulva állapítottak meg a benzinre és a gázolajra január 1-től literenként bruttó 41 forintos jövedékiadó-emelést. Az ellenzéki politikus korábbi becslései szerint a 370 forintos euróárfolyamból „csak” bruttó 15-17 forintos jövedékiadóemelés következne.

Az uniós szabályok szerint az adott év jövedékiadó-szintjét a megelőző év október eleji euróárfolyam alapján kell kiszámítani.

 

Vargáék nem cáfolták a 425 forintos októberi eurót – fogalmaz Facebook-reakciójában Tóth Bertalan. Ha októberben, a mostani helyzethez hasonlóan, 425 forintnál kevesebbet kell adni egy euróért, értelemszerűen nem lesz szükség ekkora adóemelésre.

Tóth szerint hazugság, hogy a kormány évek óta az „uniósnál alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó mértékét”, mivel annak hazai szintje 2017. óta nem változott – szögezi le az ellenzéki honatya. Viszont a forint azóta drámai mértékben gyengült. A politikus erős csúsztatásnak tartja úgy beállítani az adóemelést, mintha valami új uniós szabály szorítaná erre a kormányt.

A valóság ezzel szemben, hogy az euróban meghatározott uniós küszöbérték 2010 óta változatlan. Orbán, Matolcsy és Varga viszont 2021-ben oly mélyre lökték a forintot, hogy így a forintban meghatározott jövedéki adó szintje már az euróban meghatározott legalsó uniós szint alá került. Orbánék most az emberekkel fizettetnék meg az általuk okozott káosz következményeit, amiben az MSZP nem lesz partner – írja a Népszava Tóth Bertalan facebook bejegyzéséből idézve.

 

(MTI Fotó: Mohai Balázs)

 

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.