Nem stimmel a matek: vagy túladóztatják az üzemanyagot vagy 420-as árfolyamon számolják a forintot

Jóval az Európai Unió által elvárt szintre emelte a kormány az üzemanyag jövedéki adóját. A kötelező minimális adót az EU euróban fejezte ki, a magyar emelés akkor lenne az elvárt szinten, ha az eurót 420-430-as árfolyamon számolja át.

2023. június 9., 12:10

Szerző:

Kedden számoltunk be arról, hogy a benyújtott adótörvények alapján emelkedik az üzemanyag jövedéki adója. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért van szükség, mert eddig az uniós minimum alatt adóztak a magyarok a benzin és gázolaj után. Az Mfor számításai szerint azonban a mostani emelés bőven meghaladja az elvártat. 

Az uniós szabály benzinre literenként 35,9, a dízelre pedig 33 cent adót határoz meg. Ez a mai árfolyamon 133 és 122 forintot jelent, a kormány viszont 152, illetve 142 forintot határozott meg. Ennek két oka lehet a Menedzsment Fórum szerint, egyrészt durva forintromlásra számít és 420-430 forintos árfolyammal számol – bár a jövő évi költségvetést hivatalosan 385 forintos árfolyammal számolva készítették, vagy egyszerűen jóval az EU minimum fölé lőtték be az adó értékét.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.)

Tegnap 20:41

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Tegnap 20:33

Globális szintű problémával küzd a Volkswagen-csoport, szerdán világszerte több üzemük is leállt, és a leállás a győri Audi gyárat is érinti.