Ebbe fektessen arany helyett

Orosz kutatók legalábbis ezt állítják.

2021. december 11., 18:49

Szerző:

Jobb befektetés a Lego, mint az arany, a bor vagy a műalkotások, derül ki egy, a Guardianon bemutatott, orosz közgazdászok által végzett kutatásból. A tanulmány során a kutatók arra jutottak, hogy a bontatlan Lego-szettek ára a másodpiacon évente átlagosan 11 százalékkal nő, ami kimagaslik a fent említett viszonyítási pontok közül.

Évente több tízezer üzletet kötnek a Legók piacán, ezért a kutatók az 1987 és 2015 közötti forgalmat vizsgálták. Fontos kiemelni, hogy az árakat nagyban befolyásolta az, hogy mennyi készült egy adott szettből, vagy éppen mióta nem elérhető az üzletekben. Viktoria Dobrinszkaja, a kutatók egyik tagja megjegyezte, a 20-30 éves kiadások esetében az árak néha a csillagos égig emelkedtek, írja a HVG.

A Legonak egyébként is jó időszaka van: elbocsájtások helyett a dolgozók három extra nap szabadságot és prémiumot kaptak a járvány alatt. A dán központú cég bevételei pedig mintegy 36 százalékkal, nettó profitjuk pedig 140 százalékkal nőhet majd. Továbbá bővülni is tudtak, amit az jelez, hogy hamarosan egy több mint 4000 embernek munkát adó, karbonsemleges gyárat építenek Vietnamban, 50 kilométerre épül Ho Si Minh várostól, az egykori Saigontól. Ez lesz a Lego hatodik nagy gyára: három Európában van (ezek közül az egyik Nyíregyházán), egy Mexikóban, egy pedig Kínában. Egyben ez lesz a Lego első karbonsemleges gyára.

(Kiemelt kép: HOLGER HOLLEMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.