Kezd magához térni a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól – közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu.

2023. február 3., 10:21

Szerző:

A portál szerint a forgalom növekedését segítette, hogy Európában fokozatosan épül vissza a kínálat az újautó piacon és ezzel párhuzamosan a használtautó-piacon is megnőtt a választék. A JóAutók.hu várakozása szerint idén a használtautó-import május óta csökkenő trendje megfordulhat az év elején, amennyiben tartósan 400 forint alatt marad az euró árfolyama és a „gazdasági folyamatok kedvező irányt vesznek.”

Ebben az esetben a havi behozatal ismét a 9-10 ezres tartományba kerülhet vissza – idézi a közlemény Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját. A belföldi használtautó-piacon tavaly is hat márka autói biztosították a teljes forgalom közel felét. Az első helyen a Volkswagen áll, majd az Opel, Ford, Audi, Toyota és Mercedes következik. A JóAutók.hu közlése szerint az újautó-eladások is emelkedtek az év elején. Januárban 8314 új jármű talált gazdára, amely éves szinten három, az előző hónaphoz viszonyítva négy százalékos emelkedés.

 (Kiemelt képünk illusztráció: 2021.01.21. Csontos Zoltán, a Csonti Car vezetője beszél a használt autó helyzetről. Fotó: Dimény András)