Már nincs akkora különbség a vidék és a főváros ingatlanárai között

Az ingatlanszakértő szerint bármennyire is látszik bizonytalannak a jövő, érdemesebb lakást vásárolni, mint albérletbe küldeni a gyereket. 

2023. szeptember 11., 14:27

Szerző:

Balogh László  az ingatlan.com vezetőszakértője volt Gundel Takács Gábor vendége a Business Classban, ahol a beszélgetés főtémája a fiatal generáció lakáshelyzete volt a téma. A szakértő szerint egyértelműek a fiatalok vannak a legnehezbb helyzetben. A pályakezdők vagy az egyetemisták számára szinte lehetetlen, hogy saját lakáshoz jussanak szülői segítség nélkül, de még mindig jobban megéri hitelt felvenni, mint albérletet fizetni.

Balogh László arról beszélt a Jazzyben, hogy a bérlakás állomány nem fog növekedni, mert igazi kormányzati szándék forrás hiján sosem volt, és forrás híján nem is lesz. Ráadásul egy kormányzati bérlakásprogram, melyben mondjuk 10 ezer lakást építenének, borzasztóan drága lenne, és elhanyagolható is a lakásállomány tekintetében. „Amikor kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat 10-20 szazélkkal bővült a kínálat, ami 13-14 ezer lakást jelent országosan” – tette hozzá. A rendszerváltásnak köszönhetően a magyarok többsége magántulajdonnal rendelkezik és ez a szemlélet öröklődik hangsúlyozza. A szakértő tisztában van vele, hogy a fiatalok nem rendelkeznek önerővel, de ha rendelkezésre áll a családi segítség akkor hosszútávon jó befektetésről lehet beszélni. „150-200 ezer forintos hiteltörlesztő soknak tünhet, de ennyibe kerül egy albérlet is” – mondja Balogh.

Az ingatlan szakértő arról beszélt, hogy nem csak a fiatalok bozpnytalanok a hitelfelvétel tekintetében. Véleménye szerint nem az jelenti a legnagyobb problémát, hogy 10-15 évre lekötjük magunkat, hanem az, hogy rendkívül kiszámíthatatlanná vált a jövő. „Gondoljunk bele, hogy mitörtént az elmúlt 3 évben:  covid, háború gazdasági recesszió , az energiaárak is zakatolnak föl és alá, szóval ez az ami szerintem ami elbizonytalanít minden fiatalt és hitelfelvevőt”– mondja Balogh. 

A szakember arról beszélt, hogy a befektetők most nem ingatlanban gondolkodnak, hanem sokkal inkább államkötvénybe vagy más formába teszik a pénzüket. Úgy fogalmazott, hogy „az ingatlan paic a korábbi helyzethez képest csak döcög”. „Hosszútávon az ingatlan jó befektetés, de rövid távon van ennél jobb” – tette hozzá. 

Mindezek ellenére azt javasolja, hogy ha van a szülőknek pénze befizetni az önerőt, akkor vágjanak bele a saját lakás vásárlásba albérlet helyett. Ugyanis, az hogy ilyen magas inflációs környezet vesz minket körül az azt is jelenti, hogy a hiteltörlesztők is elinflálódnak. Úgy fogalmazott, hogy „most lehet, hogy soknak tűnik 150-200 forintos hiteltörlesztő de 10-15 éves viszonylatban, de  gondoljunk csak arra, hogy 30-40 évvel ezelőtt 30 forint volt egy gombóc fagyi. A jövedelmek növekedése konzerválni tudta a magas hiteltölrlesztőket, amiket most már évtizedekre beszoktak fixálni az emberek”.

Arról is beszélt, hogy a főváros és vidék közti különség kezd kiegyenlítődni. Balogh szerint kezdenek felzárkózni azok nagyvárosok amik egytemvárosok, beruházási központok vagy regionális centrumként működnek. Például Debrecenben, ahol hasonló jövedelmek és ingatlanárak vannak a beruházásoknak köszönhetően. „A perspektíva egyre jobb a vidéki ingatlanpiac szempontjából” – zárta gondolatait az ingatlan.com vezetőszakértője a Jazzy műsorában. 

(Kiemelt képünkön: Az eladó épületet hirdető tábla a főváros VIII. kerületében, a Bérkocsis utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.