Ismét nőni fog az infláció a szakemberek szerint

Már csak az a kérdés, hogy mekkora lesz az infláció?

2024. augusztus 5., 16:04

Szerző:

A kormány kiigazító intézkedései is megjelenhetnek majd áttételesen a fogyasztói árakban, vagyis ismét nőni fog az infláció – írja a Forbes. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggel teszi közzé a júliusi inflációs adatokat. Az OTP előrejelzése és a Reuters konszenzusa szerint is 4 százalékra gyorsulhatott az áremelkedés üteme a júniusi 3,7 százalékról. A K&H 3,9 százalékos konszenzusról ír, ami szintén emelkedés lenne júniushoz képest.

A szakemberek nem optimisták

Az OTP elemzői szerint a várható emelkedése mögött több tényező is meghúzódik.

  • Az iparcikkek és az élelmiszerek esetében inkább bázishatások állnak az emelkedés mögött, azonban az üzemanyagárak hó/hó alapon is emelkedhettek.
  • Júliustól emelkedett több postai szolgáltatás ára, így a mostani adatban már ennek a hatása is megjelenhet.
  • Ami a monetáris politika számára aggasztó, hogy az adószűrt maginfláció is emelkedhet az előző havi 4-ről 4,5 százalékra, jelzi előre a pénzintézet.

Áttételesen a kormány intézkedései is hozzájárulnak

A viszonylag kedvezőbb adatok elsősorban a volatilis szezonális élelmiszereknek, illetve az üzemanyagárak régiós átlaghoz való közelítésének voltak köszönhetők az elmúlt hónapokban.

  • Ugyanakkor a tartósabb inflációs komponensek esetében már több hónapja megállt vagy drasztikusan lelassult a dezinfláció.
  • A kormány kiigazító intézkedései is megjelenhetnek majd áttételesen a fogyasztói árakban.
  • Mindezzel együtt a jegybanktól is óvatosabb kamatvágásokra számíthatunk a továbbiakban, idén már csak két csökkentéssel, amivel 6,25 százalékra csökkenhet 2024 végén az irányadó kamatszint.

Az MNB sem optimista

A Magyar Nemzeti Bank utoljára márciusban jelezte, hogy nőni fog az infláció. Akkor azt jelezték, hogy ellentétes hatások alakítják az inflációt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőinek értékelése szerint: a forint elmúlt hetekben tapasztalt gyengülése magasabb irányba tolná, ezzel szemben a vártnál sokkal gyengébb gazdasági növekedés és belső kereslet hűti az áremelési folyamatokat. 

Az infláció már tavaly novemberben is brutális volt Magyarországon, így rekord összegbe került a temetés, a jogsi és a fodrász, ám mostanra kiderült, mindennél van még feljebb. A temetés a legfrissebb adatok szerint idén áprilisra 22-30 ezer forinttal tovább drágult. A hajvágás ára is az egekbe nőtt, a tavaly novemberi rekordot többszáz forinttal meghaladva. Egyezően a jogosítvány megszerzésének költségeivel, ami több mint hatezer forinttal kerül már többe – derült ki az  Azénpénzem.hu elemzéséből.

(Fotó: ISZA Ferenc / AFP)