A statisztika szerint jól emelkednek a magyar bérek

Egész Európát sújtja az infláció, de a magyarok elvileg kevéssé sínylik meg. 

2022. április 25., 12:58

Szerző:

Egész Európa megsínyli a háború hatásait, legfőképp a drasztikus áremelkedéseket. A nemzetközi adatokból ugyanakkor úgy tűnik, hogy az erős bérdinamikának köszönhetően a magyar háztartások szenvedik meg legkevésbé az idei évet, olvasható a vg.hu cikkében. 

A Trading Economics adatbázisa szerint januárban 14,2 százalékkal nőttek a hazai keresetek. Ezzel az eredménnyel pedig  Magyarország a második helyezést érte el a teljes európai mezőnyben, az uniós országok között pedig az első helyen áll, az európai országok statisztikai hivatalainak adatai szerint. 

 

 Magyarországot, Lengyelország és Románia, illetve Horvátország követi 9,5, 8,7 és 5,7 százalékos béremelkedéssel.

A dinamikus béremelkedési ütem ellenére sem látja túl biztatónak a jövőt Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A szakember úgy véli, az infláció jókora részt leharap a hazai vásárlóerőből, annak ellenére, hogy a reálbérek várhatóan 3 százalékkal nőhetnek az idén, tehát egészében emelkedik a fizetések vásárlóértéke, írja a lap. 

Egyelőre nem látszik, hogy beindult volna a gazdasági lassulás, de egyre több jel utal arra, hogy ez be fog következni

– fogalmazott az elemző, aki úgy látja, hogy az eurózónában 1,5-2 százalékkal biztosan csökken majd a fizetések vásárlóereje.

(Kiemelt kép: Egy budapesti áruházlánc egyik boltja, 2022. február 1-jén. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)