Horrorisztikus öszegbe kerülhet Orbán választási rezsicsökkentése, ami még nincs is rendesen kitalálva

2018. március 7., 18:20

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a választások előtt minden család 12 ezer forintot írhat jóvá gázszámlájáról. A könnyítést a távhővel fűtő háztartások is igénybe vehetik, akik pedig hagyományos módon szénnel vagy fával fűtenek, az egymilliárd forinttal kibővített szociális keretből kapnak segítséget.

De van itt pár bibi. 

A miniszterelnök szavai szerint a könnyítést családonként kell érteni, azonban

  • a gázórák nem családok, hanem fogyasztók nevén vannak, ráadásul
  • a közműszolgáltatónak nem lehetnek adatai arról, hogy egy gázórához egyetlen fogyasztó vagy további harminc tartozik, illetve hogy
  • a fogyasztók családi kapcsolatban vannak-e egymással.

24.hu az ellentmondásos részletekről a Miniszterelnökségnél érdeklődött, válaszuk szerint a konkrétumokat majd az érintett tárcák dolgozzák ki.

Mint írták:

Az intézkedéseket az indokolta, hogy az elmúlt hetekben rendkívüli hideg volt Magyarországon, megnőtt a családok gázfogyasztása és megnőtt a rezsiszámla.

Ez a kormány márpedig a rezsicsökkentés kormánya.

Így, ha meg akarjuk becsülni a téli rezsicsökkentés költségeit, jobb híján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodhatunk – írja a lap. 

Eszerint Magyarországon tavaly 4 427 805 lakás volt, a fűtési rendszerekre vonatkozó számok alapján arra következtethetünk, hogy a lakásonként 12 ezer forintos könnyítés és az egymilliárdos keretbővítés összesen 28,6 milliárd forintba kerülhet. 

A KSH adatai szerint a magyar lakások 0,1 százalékában, azaz

4427.8 lakásban egyáltalán nincsen fűtés, 20,2 százalékában pedig olajjal, fával, szénnel próbálnak meleget csinálni a lakók.

A szociális keretet számukra 1 milliárd forinttal toldják meg.