Hiába szeretné a kormány elkerülni, nyakunkon a recesszió

Itt az ideje megbarátkozni a gondolattal, hosszú idő után újra beköszönt Magyarországon a recesszió.

2022. december 1., 14:14

Szerző:

Az autógyártásra épülő feldolgozóiparon kívül szinte minden ágazat megszenvedi a következő időszakot. Az elszabaduló infláció miatti keresletcsökkenés és az energiaárak drágulása nehéz helyzetbe hozza a legtöbb szektort – derül ki a Szabadeuropa.hu riportjából. Elkerülhetetlennek tűnik a recesszió.

Itt a technikai recesszió

Megérkeztek a részletes adatok, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön nyilvánosságra hozta második becslését a hazai gazdaság harmadik negyedéves teljesítményéről. Bár éves alapon négy százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) volumene, negyedéves bázison már 0,4 százalékos visszaesést regisztrált a statisztikai hivatal.

A kormány szeretné elkerülni a recessziót, legutóbb, november 30-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter mondta azt a Magyar Biztosítók Szövetsége konferenciáján, hogy idén 4,5–5 százalék közötti GDP-növekedés lesz, jövőre egy picivel egy százalék feletti. Magyarország el fogja kerülni a recessziót, „ezt vállaltam és vállalom”.

„Magyarország belépett a technikai recesszió előszobájába, mivel várakozásunk szerint a negyedik negyedévben tovább zsugorodik majd a GDP a harmadik negyedévhez képest is” – nyilatkozta a Szabadeuropának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. 

A háztartások tényleges fogyasztása negyedéves bázison 0,1 százalékkal zsugorodott. A két Covid-lezárással terhelt mélypontot leszámítva legutóbb ilyenre – vagyis a fogyasztás visszaesésére – 2012–2013 egyes negyedéveiben került sor.

„Az igazi negatív reálbérsokk pedig még csak a negyedik negyedévben üthette meg a fogyasztást. A beruházási teljesítmény is gyengült, és bár negyedéves alapon még bővülés látható, azért a 0,6 százalékos növekmény azt jelzi, hogy itt is kezd elfogyni a lendület, köszönhetően a bizonytalan jövőnek, az emelkedő kamatkörnyezetnek és a támogatott hitellehetőségek szűkülésének” – mondta az elemző.

Az ipar jó teljesítménye komolyan segítette a nettó exportot. Ennek fényében a négyszázalékos éves alapú növekedésből 2,5 százalékpontot a nettó export magyaráz.

A szakértő szerint a részletes adatok tehát megerősítették azon képünket, hogy már elkezdődtek azok a belső folyamatok, amelyek a negyedik negyedévben egy technikai recesszióban öltenek testet. Ugyanakkor a jó első félév és a technikai recesszió fémjelezte második félév együttese is még egy közel ötszázalékos átlagos GDP-növekedést hoz 2022 egészében.

„Ami a jövő évet illeti, a kép már jóval borúsabb. Az idei rossz zárás negatív áthúzódó hatást jelent a jövő évre nézve, várhatóan még az első negyedévben is folytatódhat a GDP zsugorodása” – tette hozzá Virovácz Péter. Ezek alapján az elemző 2023 egészében stagnálásközeli (talán minimális, 0,1 százalékos növekedést elérő) gazdasági teljesítménnyel számol.

(Kiemelt kép: Magyar zászló a veszprém megyei Szarvaskő várában, Döbrönte község mellett 2022. augusztus 7-én. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)

Mérfödkőhöz érkezett a zsugor- vagy rejtett infláció elleni harc. A csütörtöki közlönyben jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendeletmódosítása, melyből kiderül, hogy márciustól milyen tájékoztató elemekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltokban, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent, de az ára nem lett kedvezőbb.