Hatalmas veszélyben van a Vapiano, rengeteg pénz kellene az étteremlánc megmentésééhez

2019. május 23., 08:36

Szerző:

Hozzávetőlegesen 30 millió eurós hitelre van szükség ahhoz, hogy a Vapiano megmeneküljön a csődtől, a kérdés csak az, hogy a két legnagyobb befektető, a Tschibo és a Wella tulajdonosai hajlandóak-e ennyi pénzt áldozni rá – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkéből.  A német étteremláncot azért fenyegeti a vég, mert a fenntartó cég részvényei a 2017-es tőzsdei bevezetésük óta elveszítették az értékük háromnegyedét. Bevezetéskor – amire a nemzetközi terjeszkedés miatt volt szükség – még 550 millió eurót ért a cég.

Fotó: Wikipedia/Wikimedia Commons

A veszteség oka az lehet – felhívta a figyelmet februári cikkében a Bloomberg –, hogy gyors kiszolgálás helyett a vendégeket hosszú sorok várták a Vapiano éttermeiben, de stratégiai hibának bizonyult az erőltetett nemzetközi terjeszkedés és – jegyzi meg a portál – az is, hogy az értékesítést a profit kárára növelték. Ebből februárig 160 millió euró adósságot sikerült összehozni, ami az az üzleti eredményessége (EBITDA) ötszörösére rúg. 

A 2002-ben alapított Vapianónak jelenleg 370 étterme van világszerte. Magyarországon öt – négy Budapesten és egy Győrben – üzemel.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.