Hatalmas projektre készül a Hunatom, teljes hallgatásba burkolózva

Még hivatalos honlapja sincs. 

2022. január 27., 08:15

Szerző:

Honlapja sincs még, de már nagy beruházásokat készít elő a Hunatom Zrt., amely állítólag magyar–francia–orosz nukleáris tengely építésén dolgozik, de az is hírlik, hogy egy új paksi vagy dunaújvárosi oktató-kutató reaktor építése is elképzelhető – írja a Telex. A sajtóban szinte alig szereplő Süli János tárca nélküli miniszter felel hivatalosan a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért.

A miniszter alá tartozó cégek a nyilvánosság kizárása mellett végzik tevékenységüket. Az orosz Roszatom és Magyarország együttműködésének alakulásáról sincsennek hírek, a fejlesztési terveket államtitkok, üzleti titkok övezik. A Paks 2-őt, illetve  a nukleáris fejlesztéséket összefogó Hunatom Zrt.-nek még saját honlapja sincs, a vállalat semmilyen hírt nem ad magáról. 

A Telex  értesülései  szerint Pakson már komoly fejlesztéseket készítenek elő, például felsőoktatási központot és egy új, oktató-kutató reaktort építenének az új atomerőmű közelébe. Állítólag már az atomerőmű-építéshez készülő infrastrukturális beruházások: Pécs-Pogány reptere, kalocsai munkásszállás előkészítése is elkezdődött. A lap úgy véli, hogy  Süli miniszter  azt szeretné, ha a paksi terület a Paks 2 atomerőmű mellett is betölthet majd  hozzáadott értékkel bíró szerepet az európai nukleáris világban.

(Kiemelt kép: A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.