Feltörtek a lakásárak, de vevők nélkül

A használt lakások piaca jobban csökken, mint az újaké.

2023. május 2., 12:34

Szerző:

Elszálltak tavaly a lakásárak: az összevont lakáspiaci árindex 16,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja a 2022-es lakáspiaci folyamatokról szóló KSH-összeállítás alapján a Telex.

A hírportál szerint az éves átlagos inflációt meghaladó mértékű drágulásról van szó, pedig az árak emelkedése folyamatosan lassult és az utolsó negyedévben már csökkenésbe fordult át. Az értékesített lakások számának 2014-es mélypontjából arra következtetett a portál, hogy még a koronavírus-járványnál is nagyobb károkat okozott az áremelkedés az eladóknak.

A háromnegyedére visszaeső lakáspiaci forgalomból egyharmados csökkenéssel vette ki a részét az új lakások eladása. A lakáseladások száma a fővárosban 4,3 százalékkal emelkedett, de minden más megyében csökkent. Az árak cserébe emelkedtek: 16,6 százalékkal nőtt egy nap alatt a lakáspiac árindexe.

A hitelfelvételek is érdekesen alakultak: 2022-ben a használt lakásokra felvett kölcsönök száma erősen csökkent, az új lakások esetében ez a csökkenés sokkal kisebb (1,9 százalék), értékük pedig a második félévben csaknem negyedével nőtt is.

A KSH szerint ez azzal magyarázható, hogy míg a használt lakásokat keresők rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez (például a vásárlás elhalasztásával), addig az új lakásoknál a már megkötött előszerződések kötik a feleket – olvasható a cikkben.

(Képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)