Hanyatlik az orosz ipar

Az orosz ipari termelés csökkenése 4,3 százalékra gyorsult decemberben a novemberi 1,8 százalékos visszaesés után éves szinten – közölte az orosz statisztikai hivatal. 

2023. február 2., 08:36

Szerző:

Havi összevetésben az ipari termelés decemberben 10,9 százalékkal nőtt novemberhez viszonyítva. Tavaly az orosz ipari termelés 0,6 százalékkal csökkent 2021-hez képest, amikor 6,3 százalék növekedést regisztráltak. Elemzők azzal számolnak, hogy az idén 1,8 százalékkal esik az ipari termelés, míg a gazdaságfejlesztési minisztérium némileg kisebb, 1,3 százalékos csökkenést becsül. 

A statisztikai hivatal kimutatásai szerint decemberben éves szinten a legnagobb mértékben a dohánytermékek gyártása nőtt, 11,2 százalékkal, ugyanakkor a tavalyi év egészében 7,1 százalékkal csökkent. Éves szinten decemberben a legnagyobb csökkenés a gépjárműgyártásban volt, 47,4 százalékos, a múlt év egészében a visszaesés 44,7 százalék volt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az AvtoVAZ gyár Togliattiban. Fotó: Wikimedia Commons/Yuryi Abramochkin/Юрий Абрамочкин/RIA Novosti)

Drágulással folytatta az évet az albérletpiac februárban: az átlagos lakbérek országszerte és Budapesten is emelkedtek januárhoz képest – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexét bemutató elemzésből, amely ismerteti a kínálatban március közepén a szereplő lakóingatlanok átlagos bérleti díjait.