3-4-szeresére drágul a kenyér

A gabonaárak és a rezsiköltségek meredeken emelkednek, ez mindenképp meg fog látszani a kenyér árában. 

2022. június 7., 12:10

Szerző:

A gabonaárak és a rezsiköltségek emelkedése miatt 300 forint lehet egy kiló liszt, a kenyér pedig 800 forintba kerülhet rövid távon, és további drágulás várható – hangzott el egy szakmai konferencián, írja az Infostart.

A Magyar Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak beszélt arról, hogy egyelőre nem tudják felmérni pontosan mekkora áremelkedés várható, de az biztosra vehető, hogy drágulással kell szembenéznie a lakosságnak. Septe József azt mondta, hogy a pékek, miután költségeik nagy mértékben megnövekedtek, kénytelenek lesznek azt vásárlókra hárítani. 

Septe kiemelte, hogy a legfontosabb költségnövelő tényezők a liszt, amelynek az ára 80 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során, és még nem ért véget a drágulás, ahogyan azt nemrégiben a gabonaszövetség képviselői is közölték. „Szintén jelentős mértékben emelkedett az olyan – pékek számára nélkülözhetetlen – alapanyagok ára, mint az élesztő, margarin, vaj és étolaj. De ugyanez tapasztalható az energia területnén: a gáz az ötszörösére, az áram három-négyszeresére drágult” – mondta el a Magyar Pékszövetség elnöke.

Mindebből az következik, hogy a kenyér akár három-négyszeresére is drágulhat a jövőben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)