Ha lakást akar eladni, van egy jó hírünk

2019. január 31., 06:38

Szerző:

Tovább emelkednek a lakásárak, a használt lakásoknál 5-6 százalékos, az újépítésű lakásoknál pedig 4-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint.

A GKI a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit és kilátásait térképezte fel. A negyedik negyedévi vizsgálatban 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1154 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

A nem panel társasházi lakásoknál a fővárosban a pesti belvárosban, illetve a budai zöldövezetben számítanak a legnagyobb mértékű, 9, illetve 8 százalékos  áremelkedésre. 

Az felmérés szerint a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások élénkültek. Az előző negyedéves vizsgálathoz képest azoknak a körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 15, a valószínűleg piacra lépők között azonban csupán 3 százalékpontos volt a növekedés, azaz a vizsgált háztartások körülbelül 4 százaléka tervez lakásépítést vagy vásárlást. 

Éves alapon csaknem megduplázódott a lakástranzakcióra biztosan vagy valószínűleg készülő háztartások száma. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest: „biztos" választ adó háztartások száma 13, a „valószínűt" adóké 7 százalékponttal nőtt, így a felmérésben részt vevő háztartások 11,5 százaléka tervez felújítást.  

A gazdasági növekedés üteme 2018-ban csúcsra ért, ami kedvező keresleti hátteret jelent a logisztikai ingatlanpiac számára. A bérleti díjakra vonatkozó kilátásoknál nem történt lényeges változás, a következő 12 hónapban 2-3 százalékos emelkedés várható – olvasható a GKI előrejelzésében.