Ha én nem vesztegetek, megteszi más

A korrupció az üzlet része - ezt a szomorú igazságot támasztja alá egy friss felmérés, amelyben három tucat ország vett részt. Ne legyünk büszkék arra, hogy ebben a dologban az élen járók közé tartozunk. Ráadásul a magyar vállalati vezetők többsége nem is tartja ezt túl nagy veszélynek, talán azért, mert már hozzászoktak a hazai viszonyokhoz.

2008. szeptember 16., 16:40

A korrupció mértéke továbbra is jelentős kihívást jelent a vállalatok és a törvényhozók számára is az Ernst and Young nemzetközi felmérése szerint. A 34 országban készített 1.186 interjúban résztvevő válaszadók 61 százaléka szerint az általuk képviselt szektorban elterjedt jelenség a korrupció. Negyedük állítja biztosan, hogy vállalatánál volt korrupciós eset az elmúlt két évben és majd ugyanennyien ismerik el, hogy egy üzlet megnyeréséhez vagy folytatásához már kértek tőlük vesztegetési összeget.

Ezzel párhuzamosan a vezetők több, mint kétharmada véli úgy, hogy a korrupcióellenes jogszabályok hatósági betartatása erős, fele érzékeli úgy, hogy a korrupciót feltáró vizsgálatok száma növekszik. A fentiek miatt egy lehetséges vizsgálat üzletmenetre gyakorolt negatív következményeként leginkább a bírságokat és büntetéseket (45 százalék), valamint a piacról való kizárást (44 százalék) jelölték meg.

A nagyvállalatok körében készített felmérés magyarországi válaszai tanulságos eredményeket hoztak. Míg nemzetközi szinten a válaszadók több mint kétharmada elégedett volt a jogszabályi háttérrel és annak hatósági betartatásával, Magyarországon (és más kelet-európai országokban is) csak a megkérdezettek alig több, mint felére nyilatkozott így. Ez azt mutatja, hogy itthon határozottabb fellépés lenne szükséges a korrupcióellenes törvények hatósági betartására. A vállalatra kiszabott bírságot, büntetést a megkérdezettek csupán 36 százaléka gondolja az üzleti tevékenységre veszélyesnek, elrettentő hatásról tehát aligha beszélhetünk.

Vélhetően a hiányos szabályozási háttér és a veszélytelenebb korrupciós gyakorlat miatt a hazai vállalatvezetők alulbecsülik a probléma nagyságát, vagy nem kívánnak azzal szembenézni. Ez lehet az oka annak, hogy a megkérdezetteknek csupán 38 százaléka tartja elterjedtnek a vesztegetést és a korrupciót üzleti tevékenysége gyakorlatában. Ennek ellenére minden hatodik válaszadó gondolja úgy, hogy vesztett el üzleti lehetőséget versenytársa korrupt viselkedése miatt.

A korrupció megelőzésében a nemzetközi és hazai válaszok alapján is nagy szerepet játszik az eredményes belső ellenőrzés. Jelenleg Magyarországon csak a válaszadók 14 százaléka szerint elegendő a belső auditorok szaktudása az esetek felderítéséhez, így csupán az ellenőrzések fele jár sikerrel. A belső ellenőrzés is általában csak azoknál az eseteknél hatékony, amelyeknél a vállalatot kár éri a korrupció kapcsán. Ott azonban, ahol a cégvezetés megítélése szerint ez a vállalat érdekében áll, a belső ellenőrzés sikerének esélye csekély. A vállalatok jórészt úgy gondolkodnak: ha az én cégem nem veszteget, akkor csinálja helyettem a versenytárs.

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.