Miliárdokból ellenőrzi a gyermekvédelmi intézményvezetőket a kormány, a gyerekekre jóval kevesebb jut

Milliárdokat költ a kormány a gyermekvédelmi intézményvezetők ellenőrzésére, ugyanakkor a gyerekekre csak aprópénz jut. 

2024. július 23., 10:43

Szerző:

Rétvári Bence elmondta, miért költenek több pénz a gyermekvédelemben dolgozók ellenőrzésére, mint a gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatokra. Az államtitkár Komjáthi Imre megkeresésére adott válaszában beszélt a miértekről, reakciójában pedig kitért arra is, hogy a nevelőszülői ellátásban élő gyerekek és fiatal felnőttek anyagi helyzetén már javított a kormány. 

Többletforrás, de... 

Az MSZP országgyűlési képviselője, Komjáthi Imre levélben adott hangot a nemtetszésének, ugyanis egy júniusi kormányrendelet tanúsága szerint idén és jövőre is többletforrást biztosít a gyermekvédelem számára, viszont a gyerekekre jelentősen kevesebb pénz jut majd, mint a gyermekvédelemben dolgozók megfigyelésére és ellenőrzésére, írja a HVG a Népszava cikke alapján. A portál cikke szerint a megfigyelésre és ellenőrzésre 1,5 milliárdnyi plusz pénzt csoportosít át a kormány az év második felére, ugyanakkor a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokra ennek csak töredékét, mintegy 92 milló forintnyi pluszköltséget tartanak indokoltnak. Jövőre pedig 2 milliárd forint plusz jut majd az ellenőrzésekre, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokra viszont csak 244 millió forint megy. 

Rétvári szerint rendben van ez így 

Rétvári Bence belügyi államtitkár azt mondja, mindez rendben van ez így. A különbség indokolt, hiszen 13 ezer vezető, szakmai munkakörben foglalkoztatott munkavállaló ellenőrzését kell majd a jövőben megoldani. Válaszában azt is megírta, hogy a vizsgálatot végző szakembereknek megfelelő munkakörülményeket, informatikai eszközöket kell biztosítani, és ezek üzemeltetéséhez is szükséges a többletforrás, továbbá a foglalkoztatásuk is pénzbe kerül. Az államtitkár ezen túlmenően arra is kitért, hogy a nevelőszülői ellátásban élő gyerekek, fiatal felnőttek anyagi helyzetén már javított a kormány, mivel emelték azt az összeget, amit az állam ad nevelőszülői ellátmány és nevelési díj jogcímen.

Június 18-a óta egy általános szükségletű kisgyerek után a korábbi 42 750 helyett most már 53 437 forintot kapnak a szülők.  

Rétvári azt is hozzátette, ez a díj 2014 óta a minimálbérhez igazított, így azóta folyamatosan emelkedik is. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)