A kormány szerint több mint 73 ezer forinttal nőtt az átlagos bér

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, a KSH adatai szerint 2023 januárjában az átlagos bér mértéke Magyarországon 73 ezer forinttal nőtt.

2023. március 28., 08:54

Szerző:

Több mint 73 ezer forinttal nőtt a bruttó átlagos bér, közölte kedden reggel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A közlemény hangsúlyozta, „a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 januárjában tovább folytatódott a bérek emelkedése, egy év alatt 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 ezer forinttal 528 ezer forintra emelkedett, a tavalyi 455 ezer forintról. 2010-hez képest tehát az átlagos kereset már 2,6-szorosára nőtt.”

Hozzátették, „a háború és az elhibázott szankciók amellett, hogy károkat okoznak a gazdaságban, szankciós inflációt eredményeznek.”

Hangsúlyozták továbbá, hogy az infláció leküzdése és a gazdaság megvédése érdekében a Kormány „már 20 intézkedésről döntött, többek közt elindította a Baross Gábor Hitelprogramot, támogatja az energiaintenzív kkv-kat, bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot, továbbá megvédi a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig.”

Mindezeken felül pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer kialakítása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Faludi Imre / MTVA/Bizományosi)