Állítólag a nettó átlagbér már több mint 387 ezer forint

A minisztérium szerint a bruttó átlagbér 563 600, a nettó átlagbér pedig 387 800 forint. Mint közölték: a bérek 3,4 százalékkal emelkedtek, így azok továbbra is megőrizték a vásárlóerejüket.

2023. január 25., 09:06

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb 2022 novemberére vonatkozó adatai szerint tovább folytatódott a bérek növekedése. Tavaly novemberben az átlagos bruttó bér 563 600 forintot tett ki, azaz egy év alatt 16,8 százalékkal növekedett, miközben a kedvezményekkel számított nettó bér 17,6 százalékkal nőtt, így elérte a 387 800 forintot – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

2022 első 11 hónapját tekintve a bruttó bérek 17,5 százalékkal nőttek, ami azt is eredményezi, hogy tavaly november végéig a reálkeresetek összességében – a szankciós inflációs helyzetben is – 3,4 százalékkal emelkedtek, így a bérek továbbra is megőrizték a vásárlóerejüket.

A keresetek növekedése idén, azaz 2023-ban is tovább folytatódhat, hiszen a megállapodásoknak köszönhetően a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett – olvasható a minisztérium közleményében.

(Kiemelt kép: Kecskemét, Mercedes gyár. Fotó: Dudar Szilárd / MERCEDES-BENZ / AFP)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.