Matolcsyék megszólaltak, megint rondán beszakadt az amúgy is betegeskedő forint

2020. január 28., 16:28

Szerző:

Nem változtatott az MNB az alapkamaton, így az maradt a rekordalacsony, 0,9 százalékos szinten. A kamatdöntés előtt 337,0-nál járt a forint árfolyama az euróhoz képest, az indoklásig eltelt egy órában 337,5-ig gyengült a forint, utána azonban percek alatt beszakadt az árfolyam,

338,57 forintot is elkértek egy euróért

– írta a hvg.hu.

Az MNB ugyanis gyakorlatilag semmi újat nem mondott az indoklásban. Újra megismételték azt, amit hónapok óta minden alkalommal, amikor a forintárfolyam vagy az alapkamat kerül szóba:

„A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása."

A történelmi mélypontot legutóbb tegnap érte el a honi fizetőeszköz, akkor 338,74 forintot ért egy euró.

 

 

 

 

 

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

2024. április 26., 10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.