Fordulat az ingatlan adásvételek terén

Az építkezések csökkennek. 

2024. augusztus 15., 14:41

Szerző:

A magyar ingatlanpiacon fellendülést tapasztalhatunk az adásvételek számában és a lakásárak emelkedésében, ugyanakkor az építkezések terén továbbra is csökkenés figyelhető meg – derült ki az MBH első féléves elemzéséből. Az MNB 2024 első negyedévére vonatkozó lakásárindexe szerint egy év alatt 7,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak Magyarországon, aminek nyilvánvalóan örülhetnek a lakástulajdonosok.

Megint sokan akarnak ingatlant venni

Megérkezett a várva várt ingatlanpiaci fellendülés az adásvételek tekintetében 2024 első félévében – kezdte elemzését az MBH, majd felsorolták, hogy ez a fordulat minek köszönhető: 

  • az új otthonteremtési támogatások,
  • a kedvezőbb kamatkörnyezet
  • és a javuló gazdasági klíma jelentősen növelte a lakásvásárlási kedvet. 

A lakásépítések trendje ugyanakkor egyelőre még csökkenést mutat, mivel jelenleg is érezteti hatását a 2022-es nemzetközi és hazai gazdasági lassulás – világítottak rá a szakértők.

A csok plusz felpörgetheti a lakáspiacot

2024 első félévében a Duna House által becsült adatok szerint hozzávetőleg 61 ezer tranzakció ment végbe a piacon, ami 40 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az új CSOK Plusz támogatásnak köszönhetően a vásárlók egy újra aktív vásárlói rétege jelenhet meg a piacon, amely akár 20-30 ezer további tranzakciót is hozhat

– jelezték a szakértők. A lakásépítéseknél már nem ilyen rózsás a kép: az első félévben 6027 új lakás épült Magyarországon, 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy tovább folytatódik az évek óta tartó csökkenő tendencia.

A lakásárak tovább nőttek

2024 első negyedévében, negyedéves alapon 2,7 százalékkal nőttek nominálisan a lakásárak az előző negyedévi másfél százalékos emelkedést követően.

Az MNB 2024 első negyedévére vonatkozó lakásárindexe szerint egy év alatt 7,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak Magyarországon

A szakemberek szerint a kedvező bázishatások eredményeként az éves növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 8,4 százalékról 7,5 százalékra lassult. Ez éves szinten 3,6 százalékos felértékelődést jelent, és az MBH a lakásárak további emelkedésére számít.

A lakásbérleti díjak is emelkednek

Júniusban országosan 1,9, Budapesten 1,6 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz mérten.

Az előző év azonos időszakánál országosan 10,3 százalékkal voltak magasabbak a júniusi lakbérek.

Budapesten az év első felében 250 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágábban Pest régióban (265 ezer forint), a legolcsóbban Észak-Magyarországon (129 ezer forint) kínálták kiadásra a lakásokat.

(Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)