Fidesz "privatizálná "az önkormányzatokat

Vácon mostanában sorra hozzák a meggondolatlan, megalapozatlan, szabálytalan döntéseket. Már a testületi ülések összehívása sem sikerül szabályszerűen, de ami utána következik, az inkább bohózatra hasonlítana, ha nem lenne véresen komoly.

2011. január 11., 18:02

Arra most ne is vesztegessünk időt, hogy a kórházi menedzsment hiányzó személyi állományának feltöltése miért nem várhatott a 10 nap múlva amúgy is esedékes rendes testületi ülésig és miért kellett rendkívüli ülésen erről dönteni. Ellenben a váci mélygarázs ügyét a hatalmi szövetség tovább kívánja halogatni, kerül, amennyibe kerül a környezetnek, az embereknek, a vállalkozóknak, s végül a városnak. A Fördős-féle városvezetés mindent elhallgat ebben az ügyben, választási ígéretét itt sem teljesíti.

Január 10-én késő délután, zárt ülésen tárgyalták azt az anyagot, amit Pető úr, Vác fideszes alpolgármestere terjesztett elő, és tömény hazugságokon alapult. A finanszírozó bank ajánlatokat tett, melyekről előre nem tájékoztatták a testületet. Nem véletlenül. A bank tételesen megcáfolta azt az 1,4 milliárdos Tomori-Fördős kivitelezési összeget, ami 2,5 milliárd forint inkább és lehetne tovább folytatni a szándékosan megtévesztő információk sorozatát.

Azonban van ennél is fajsúlyosabb botrány. Már vagy a harmadik néven szerepel egy nagy terjedelmű előterjesztés, melynek a lényege, hogy egy holdingba, kissé félrevezető néven elismert vállalatcsoportba akarják kiszervezni az önkormányzat 20 év alatt felhalmozott nettó 26 milliárdos vagyonát, mindennemű gazdasági elemzés, szakbizottsági tárgyalások nélkül. Az előterjesztést zárt ülésen tárgyalták, ahol a rendeletalkotás törvénytelen, ahogy a vagyonrendelettel ellentétes az előkészítés is. Megszűnne a Főmérnökség közel 1 milliárdos városüzemeltetési költségvetésével, a Vagyongazdálkodási osztály 600-700 millió Ft-os bevételi és 140-150 millió Ft-os kiadási büdzséjével (minden üzlet, minden lakás ide tartozik), megszűnne a Tourinform iroda, az Értéktár (integrálása törvénytelen módon történne), a Sport Intézmények, a Közbeszerzési iroda, a Gamesz karbantartási részlege. A holding alá kerülne a négy önkormányzati kft, a Váci Világi Vigalom, s minden városi fejlesztés, felújítás.

A létrejövő konglomerátum milliárdos költségvetésével, melynek nagy része a választók adóforintjaiból keletkezett önkormányzati pénz, jogosan felveti azt a kérdést, hogy ki adott erre felhatalmazást, hogy egy Kft-be vigyék szinte a teljes önkormányzati vagyon használatát, a döntési kompetenciát, a képviselői felelősséget. Sem Fördős polgármester, sem Pető alpolgármester programjában nem volt ilyen. Nincs tudomásunk arról, hogy a Fidesz "privatizálná "az önkormányzatokat.

Ez az előterjesztés a képviselőtestületben a jobboldali többség igen szavazatával zöld utat kapott, ez a váci önkormányzat történetének legnagyobb botránya! Az MSZP, a Jobbik, és a Pénzügyi- Ellenőrzési Bizottság nem támogatta - írta közleményében a váci MSZP frakciójának vezetője, Bóth János.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.