Ennyi embert óv meg jelenleg a kamatstop

A jegybank igazgatója elmondta, hogy hány embert óv jelenleg a kamatstop és milyen további intézkedések lehetnének hasznosak a legkiszolgáltatottabbak esetében.

2022. május 25., 15:20

Szerző:

„Amikor a kamatstop folytatásáról dönt a kormányzat, mindenképpen javasoljuk megfontolni a stabilitási és erkölcsi kockázatok kezelését is. Itt a moratóriummal húznánk párhuzamot: azt gondoljuk, hogy a moratórium hosszabbítása kapcsán azonosított nyugdíjas és gyermeket nevelő adósok esetében egy célzott hosszabbítás egy jó megközelítés lehet” – közölte Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Népszava arra vonatkozó kérdésére, hogy kiket tekint a jegybank a kamatstop hosszabbítása szempontjából a legsérülékenyebb csoportnak.

Két héttel ezelőtt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke egy konferencián mondta el, hogy célzott, a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat  érintő moratóriumra lenne szükség a kamatstopnál, de részleteket nem árult el.

Az elszálló infláció ellen bevezetett jegybanki alapkamat-emelések következtében az elmúlt hónapokban jelentősen megugrottak a korábban fölvett, nem rögzített kamatozású hitelek törlesztőrészletei, de ennek most keresztbe tesz a kamatstop. A kamatstop értelmében ezen hitelek törlesztőrészlete nem mehet a tavaly október végi szint fölé. A januárban bevezetett kamatstop a szabályozás szerint június 30-án véget ér, a kormány pedig egyelőre nem beszélt hosszabbításról.

Nagy Tamás azt nyilatkozta, hogy jelenleg mintegy 330 ezer adósnak segít a kamatstop, közülük 41 ezren nyugdíjasok, 127 ezren gyermeket nevelők és 12 ezren mindkét kategóriába beleesnek. „Esetükben is igaz az, hogy a kamatstop most mintegy 10 ezer forintos törlesztőrészlet-növekedéstől óvja meg őket” – fogalmazott.

„Összességében tehát az MNB javaslata alapján mintegy 180 ezer adós esetében kellene meghosszabbítani a június 30-án lejáró kamatstop-intézkedést” – írja a Népszava.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)