Tejgazdaságot vásárolt az EMIH – a kiváló minőség változatlan 

Az EMIH Magyar Zsidó Szövetség ez év elején megvásárolta az Alföldi Garabonciás Kft-t. A jövő tervei között a kézműves jellegű, kecske- és tehéntejből készült Garabonciás termékek prémium minőségének gondos őrzése mellett jelentős fejlesztések is szerepelnek.

2024. március 7., 07:52

Szerző:

Az Alföldi Garabonciás Kft. 20 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, amelynek kézműves jellegű, kecske- és tehéntejből készült termékei évek óta megtalálhatók a hazai kiskereskedelmi láncok polcain. A Garabonciás márka a fogyasztók számára egyet jelent a kompromisszummentes, kiváló minőséggel, aminek fenntartása mellett elkötelezett az új tulajdonos, az EMIH Magyar Zsidó Szövetség is – olvasható a szervezet közleményében

Hetényi Csaba, az Alföldi Garabonciás Kft. új ügyvezetője a céget érintő jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta:

„A Garabonciás missziójához híven folytatjuk a kiváló minőségű tejtermékek gyártását, és új termékekkel is szeretnénk megjelenni. Emellett modernizáljuk a meglévő kecskefarmot, és saját tejelő szarvasmarha telep kialakítását is tervezzük, hogy a tej-alapanyagot állandó és kiváló minőségben, saját forrásból tudjuk majd biztosítani. Több lépcsőben fejlesztjük majd üzemünket. Célunk, hogy 5 éven belül jelentősen növeljük a jelenleg feldolgozott tej mennyiségét. Frissítjük továbbá a márka vizuális megjelenését is, hogy az jobban tükrözze a prémium, kézműves jelleget.”

Az új tulajdonos EMIH-nek a vállalkozás sikeres működtetésén túl kiemelt célja az is, hogy a hazai és európai zsidó közösségek számára kiváló minőségű kóser tejtermékeket biztosítson. „Ennek megfelelően, idővel, termékeink egyre nagyobb hányadban kóser minősítéssel is fognak majd rendelkezni” – fogalmazott Hetényi az EMIH közleménye szerint.

Az Alföldi Garabonciás Kft. a honlapjuk szerint kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkozik, melynek meghatározó alapanyaga a Duna-Tisza Köze pusztáinak háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmuk mintegy 600 anyaállatából kifejt kecsketej.

Mint írják: néhány évvel ezelőtt egy saját, EU regisztrációs számmal is rendelkező, korszerű tejfeldolgozó üzemet építettek fel az ország szívében, a Kecskeméttől alig 30 km-re található Izsákon. Sőt, a vállalat a közelmúltban egy új üzemcsarnok létesítésével bővült tovább, melynek köszönhetően gyártási kapacitásukat megháromszorozták – a korábbi napi 5 000 liter helyett ma már 15 000 liter kecsketej feldolgozására nyílik lehetőségük.

A cég termékei közé tartoznak érlelt félkemény kecskesajtok natúr, füstölt és fűszeres ízesítéssel, érlelt juhsajt és tehénsajtok, natúr és fűszeres lágy kecskesajtok, snidlinges és bazsalikomos krémsajtgolyók, natúr és snidlinges kecsketúrók, juhtúró és leveles tehéntúrók, kecsketej, tehéntej és házi aludttejek, kecskejoghurtok, natúr és fűszeres kecske sajtkrémek, juh sajtkrémek, és lágy kecskesajtok, 100% kecsketejből, zöldfűszeres, vörösborsos, provánszi és faszénporos ízesítéssel.

(Fotó: EMIH)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.