Köves Slomó: Méltatlan a vád, Orbán Viktor nem antiszemita

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija volt a Business Class vendége. A vezető rabbit a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulójának alkalmából kérdezték a műsorvezetők. Köves fontos, megrázó és egyben örömteli eseményként emlékezett meg a gettó felszabadulásáról.

2023. január 18., 16:31

Szerző:

„A mai nap nemcsak a szomorú emlékezés napja, hanem a felfoghatatlan veszteségek dacára örömteli ünnep is.”

– fogalmazott Köves Slomó. A vezető rabbi szerint a zsidó közösség dinamikus újjáépülése idején sem szabad megfeledkezni arról, hogy a holokauszt során hatszázezer magyar zsidót pusztítottak el példátlan gyorsasággal. „Ünnepeljük, hogy itt vagyunk és élünk” – mondta Köves Slomó.


„A Sorsok Háza Múzeum 2024 végére talán megnyithatja kapuit”

– mondta Köves Slomó a műsorvezető kérdésére. A rabbi szerint a múzeum megnyitásának csúszása mögött pénzügyi nehézségek állnak, a Sorsok Háza megnyitásához újabb támogatók, adakozók bevonására is szükség lesz. „A Sorsok Háza lehetőséget ad arra, hogy a zsidóság szemszögéből mondja el a holokauszt történetét. Egyszerre fog tanítani és emléket állítani, valamint relevánssá tenni a holokauszt emlékezetét” – tette hozzá az EMIH vezetője.

„Méltatlan a vád. Orbán Viktor és az általam személyesen is ismert korábbi magyar miniszterelnökök egyike sem antiszemita”

– reagált Köves Slomó a Wall Street Journal véleménycikkére, melyben antiszemitának nevezték a magyar miniszterelnököt. Köves felelőtlennek nevezte a közismert publicista megközelítését. „Magyarországon létező probléma az antiszemitizmus. Ez egy társadalmi probléma, betegség, amely évszázadokban óta jelen van” – tette hozzá a vezető rabbi, aki úgy véli, hogy a demokrácia deficitek kritikáját nem szabad összekeverni az antiszemitizmus témakörével.

(KIemelt képünk: Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszédet mond a Hanuka első napján, a Nyugati téren 2021. november 28-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.