Elon Musk – kókler vagy zseni?

Kevés ellentmondásosabb üzletembert, közéleti szereplőt ismerünk, mint a világ leggazdagabbjának mondott Elon Reeve Muskot. Portré. 

2022. május 19., 12:12

Szerző:

Kevés ellentmondásosabb üzletembert, közéleti szereplőt ismerünk, mint a világ leggazdagabbjának mondott Elon Reeve Muskot. Az üzletember vagyona a Forbes szerint még az elmúlt hetek drasztikus csökkenése után is 232 milliárd dollár, azaz közel 63.000 milliárd forint, 180 Csányi Sándor vagy 193 Mészáros Lőrinc. Sokak szerint zseniális üzletember, feltaláló, mérnök, a Tesla, a PayPal és a SpaceX alapítója, a világ megmentője, aki ott terem, ahol baj van, és akitől kétségbeesett autisták, az amerikai kormányzat és a mariupoli Azovstal védői is segítséget kérnek.

Kétségtelen, hogy Musk szokatlan stílusa, közvetlensége, tabudöntögető megszólalásai egyedivé teszik. Az is nyilvánvaló, hogy tehetség nélkül nem lehet odáig jutni, ameddig neki sikerült. Ugyanakkor érdemes kissé mélyebben megnézni, hogy a hype mögött mennyi a valóság, és mennyi a legenda. Az imidzsét zseniálisan építő, a nép egyszerű gyerekeként tetszelgő, saját legendája szerint egy aprócska texasi házban tengődő (de oknyomozó újságírók szerint a környék legdrágább, saját kikötővel rendelkező házában egy barátjánál „vendégeskedő”) Musk még munkába is a létező legdrágább magánrepülőn ingázik, a környezetvédő imidzs ellenére egymaga egy kisvárosnyi ember éves CO2-kibocsátását meghaladva. Hogy tudott mégis ennyi ellentmondás ellenére idáig jutni?

Nemes Dániel cikke teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. május 19-i számában olvasható.

(Kiemelt képünk: Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója részt vesz a cég giga gyárának indításán 2022. március 22-én. Fotó: Patrick Pleul / Pool/AFP)

 

09:26

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).