Csökkennek az élelmiszerárak

Augusztusban ismét csökkentek az élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete adatai szerint. Magyarországon viszont az infláció miatt nem érzékeljük.

2022. szeptember 4., 10:08

Szerző:

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken ismertetett élelmiszer-ár adatai szerint immár ötödik hónapja csökken az élelmiszerek ára a világon – írja a napi.hu. Az átfogó árindex 1,9 százalékkal alacsonyabb a júliusinál főleg Kanadában, az Egyesült Államokban és az Oroszországban. Éves szinten az élelmiszerárak 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Magyarországon az infláció megeszi az árcsökkenést

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A mutatók szerint az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag ára ötödik hónapja folyamatosan csökken, ám ennek hatását Magyaroszágon az infláció miatt nem lehet érezni.

Augusztusban nőtt az euróövezet éves inflációja, már 9,1 százalék volt az átlagos adat az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek inflációja átlépte a 10 százalékos határt. A KSH oldalán egyelőre júliusi adatok elérhetőek, ezek szerint 13,7 százalékos az infláció. Az élelmiszerárak inflálódtak a leggyorsabban, átlagosan 27 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára. A margarin, a kenyér, a sajt, a száraztészta, a tejtermékek, a baromfihús, a péksütemények és a tojás drágult. 

(Kiemelt fotónk ilusztráció: Húspult a tatai Interspar hipermarketben. MTI/Bodnár Boglárka)

Szinte nem változott a forint árfolyama péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.