Durván elhasalt a forint, egekben az euró

Május elején volt utoljára ilyen gyenge a magyar pénznem. 

2021. július 26., 13:09

Szerző:

Gyengén indult a hétfői kereskedés, azóta sem áll túl jól a Porfólió szerint. Múlt héten 357-360 között mozgott a forint/euró árfolyam, késő délelőtt pedig már 361,78 forintot is kellett adni egy euróért. A gyengülés mögött a kockázat kerülő befektetők, az európai tőzsdék, a kontinensen tapasztalható gazdasági és járványügyi válság és a devizakockázat kerülése is áll. 

A portál a gazdaságtól mentes okokat keresve azt írta, hétfő délelőtt szinte egész Európában gyengén teljesítettek a tőzsdék, amelyből főleg a német üzletek indexe számított rossz hírnek. Szerintük logikus lenne, hogy emiatt az euró essen, de a kockázatkerülő befektetők a közép- és kelet-európai devizákat sem szívesen választják, inkább dollárba vagy aranyba viszik át a pénzüket, így ezek is gyengülnek. A forint állapotát rontja az is, hogy a járvány és a gazdasági helyzet miatt az egész világon nagyobb a bizonytalanság, ez a Magyarországhoz hasonló országok devizáitól is elriaszthat sokakat.

A forint gyengülése mögött magyar okok is rejlenek: eszerint a Magyar Nemzeti Bank is ludas, hiszen a piacon egyre feszültebben várják a keddi kamatdöntést. Az MNB ugyanis egy hónapja az 5,1 százalékos inflációra válaszul megemelte az alapkamatot, de a jelentkező inflációra a döntés nem volt hatással. A két hete publikált inflációs mutató közel kilencéves rekordot jelentett, 5,3 százalékos volt, így most azt figyelheti mindenki, hogy kedden milyen lépést jelent be a jegybank.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

2021. szeptember 22., 23:14

Továbbra is jelentős ütemben fejlődik a hazai online kereskedelem. A hazai e-kereskedők számára kiváló lehetőségeket biztosít a jelenlegi környezet, a GKI Digital és az Árukereső jelentése szerint a webáruházak 61%-a növelni tudta a forgalmát, 21% megőrizte a tavalyi forgalmi szintjét és csak 16% könyvelt el visszaesést.