Devizakötvényekkel pótolná a kormány az elmaradó uniós pénzeket

Módosította terveit az adósságkezelő. Az állam a nemzetközi piacokra készül a forrásbevonás érdekében.

2023. szeptember 5., 11:56

Szerző:

Átvariálta az állam az állampapírok kibocsátási terveit. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése szerint több pénz jött be egyes termékkategóriákban a vártnál, elsősorban rövid távon a lakosságtól. A győzelmi jelentés mögé azonban elrejtettek még egy közlést: a külső forrásbevonás terepén újabb devizakötvényt kell meglapoznia az államnak – írja a hvg.hu.

A lakossági termékek közül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb, ebből idén a kibocsátott mennyiség augusztus végéig 2 644 milliárd forint volt. Ez közel 70 százaléka a forintalapú lakossági állampapírok értékesítésének.

Az ÁKK is kiemeli, ez a megtakarításokból jött, a magas hozamok ígéretével sikeresen átcsábított jelentős mennyiséget a kormány a lakossági megtakarításokból az államháztartásba.

Közlésével az ÁKK megerősítette, hogy az állam a nemzetközi piacokra készül menni forrásbevonás érdekében.

Egyben azt is kiemelik, hogy az újonnan bevont devizaforrás lehetőséget ad az európai uniós források terhére megvalósítandó programok előfinanszírozására.

„Így e programok zavartalan megvalósítása akkor is folytatódhat, ha a kormány szándékaival ellentétben tovább csúszna egyes programok bizottsági támogatása”

– írják.

Ebből nehéz nem arra következtetni, hogy praktikusan is azzal számol az állam, hogy kalkulálható időtávon belül nem jönnek az országba uniós pénzek, a fejlesztések előfinanszírozását nemzetközi pénzpiacokról kell finanszírozni.

(Kiemelt képünk: Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) bejárata a Csalogány és Medve utca találkozásánál a főváros II. kerületében. Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi)